Viena este un oraș imens! Este, de departe, cel mai mare oraș din Austria, fiind astfel centrul administrativ, cultural, politic și economic al țării. Fiind de-a lungul secolelor sediul curții imperiale de Habsburg, și implicit capitala Imperiului Habsburgic sub diferitele sale forme, Viena mai păstrează încă urme foarte vizibile ale capitalei imperiale. Centrul istoric al orașului a fost introdus in patrimoniul UNESCO.
Fiind un oraș atât de mare, în care viața pulsează din plin în diferite forme de manifestare, călătorul ce poposește pentru prima dată în Viena poate avea oarecare dificultăți în a intra cu totul în spiritul orașului. Pentru a mai diminua această problemă, agenția de turism Ultramarin prezintă câteva informații utile despre Viena.
Organizarea administrativă
Viena este împărțită în 23 de sectoare, fiecare dintre acestea având o primărie proprie și o oarecare libertate proprie de organizare. Acestea sunt denumite în limba germană Bezirk, iar fiecare dintre ele are specificitatea sa. Capitala Austriei relevă o organizare concentrică foarte riguroasă.
Primul sector este denumit Innere Stadt și include Catedrala Sfântului Stefan cu piața aferentă. Aceste obiective sunt, practic, centrul Vienei, întregul oraș fiind organizat concentric în jurul acestora. Sectorul acesta este înconjurat de Ringstrasse, un bulevard construit de-a lungul fostului zid al orașului. Pe Ringstrasse sunt situate mai multe obiective importante precum primăria (Rathaus), Palatul Hofburg, Parlamentul și Opera de Stat.
Sectorele 2-9 sunt considerate a fi partea centrală a orașului și sunt așezate în jurul primului sector, fiind delimitate de Ringstrasse. În exterior, aceste sectoare sunt înconjurate de Gürtel (centură), un bulevard paralel cu Ringstrasse.
Celelalte sectoare fac parte din așa-numita zonă metropolitană și sunt mai puțin urbanizate. Aceste informații pot fi foarte utile dacă sunteți în căutarea unei oportunități de cazare. Ideal ar fi să optați pentru un hotel sau o pensiune din sectoarele 1-9.
Transportul public
Sistemul de transport public din Viena este foarte bine pus la punct și include metrou, tren rapid, navete, tramvai și autobuz. Metroul este foarte eficient, aproape toate obiectivele importante din Viena aflându-se în apropierea unor stații de metrou. Frecvența trenurilor este foarte ridicată, pe timpul zilei de lucru trenurile sosind tot la două minute. Raportat la numărul de locuitori din oraș, Viena se află pe locul doi în lume în ceea ce privește pasagerii care folosesc acest mijloc de transport.
În ceea ce privește taxarea, trebuie spus că există mai multe zone. Totuși, pentru vizitarea orașului, Kernzone 1 este varianta cea mai bună. În cadrul acestei zone de tarifare se poate ajunge practic oriunde în Viena, celelalte zone incluzând, de regulă, suburbiile. Un bilet cumpărat poate fi folosit pe orice mijloc de transport în comun!
Prețul unei călătorii simple este de 2 euro. Pentru turiști o variantă optimă ar fi biletele de o zi, care costă 6,70 euro și pot fi folosite toată ziua pe orice mijloc de transport. Foarte important: nu uitați să validați biletele atunci când vă urcați în primul mijloc de transport. După ce ați validat biletul o dată, nu mai este nevoie și de alte validări.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…