Categories: Cultura

Arta din latrine si adeziv industrial

Superlative de artă contemporană la Timișoara. Jane Neal, cel mai important curator londonez şi expert pentru scena de artă contemporană a Europei de Est, vine în cea mai activă galerie de artă contemporană private, Jecza Gallery.

Jane Neal prezintă la Jecza Gallery expoziţia „Obiectul încăpăţânat şi nepotul parazit”, un eveniment care grupează doi sculptori în vogă din Anglia şi România: Tom Woolner şi Vlad Olariu. Sunt amândoi tineri artişti și au în comun două preocupări: problema inerentă sculpturii, de a însufleţi un obiect neînsufleţit şi încercarea de a impune voinţa artistului asupra unui lucru care se încăpăţânează să fie tridimensional şi, prin urmare, este deja „gata făcut” – fie el piatră, lemn sau material produs de om.

Ce va putea fi văzut până pe 15 mai la galeria de pe Calea Martirilor? Latrine și adeziv industrial. Colecţia de „latrine” a lui Vlad Olaru se poziţionează în mod deliberat în sfera non-monumentală. Artistul susține că „actul defecării este atât de natural, de intim şi de fiziologic, încât nu are absolut nimic în comun cu gloria, eroismul, sărbătoarea, viaţa sau moartea. Nu este sublim şi este comun şi necesar tuturor claselor sociale şi tuturor culturilor. Cu cât ne gândim mai mult la el, cu atât mai umani devenim”.

Britanicul Tom Woolner a elaborat un mod de a face grafică cu un adeziv industrial, pe coli de polistiren expandat. În timp, dizolvantul roade polistirenul, formând mici imagini în relief pe care Woolner le poate decupa cu un fierăstrău mecanic, urmărind toate contururile. „Expoziţia «Obiectul încăpăţânat şi nepotul parazit» va submina şi va repune în discuţie concepţiile existente despre constructele ierarhice ale obiectelor din sfera sculpturii şi cea a societăţii”, susţine Jane Neal.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

O oră ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago