Mecanismul Financiar SEE si Mecanismul Financiar Norvegian

Miercuri, 3 aprilie, printr-o ordonanță de urgență, guvernul a reglementat cadrul procedural, legal și financiar pentru gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 și al Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

Mecanismul Financiar Norvegian 2009–2014 îşi propune ca, printr-o finanțare nerambursabilă pusă la dispoziție de statul donator (Norvegia), să contribuie la consolidarea relaţiilor de cooperare dintre acesta şi statele beneficiare. Dacă pentru 2007-2009, suma alocată României a fost de 48 milioane euro, pentru 2009-2014, suma este în valoare de 115,2 milioane de euro.

Vineri, 5 aprilie, la Timișoara, Innovation Norway a prezentat Programul de inovare în industria verde, din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009–2014, program care vizează creșterea performanțelor de mediu ale organizațiilor și eco-inovarea prin două scheme de finanțare: una adresată IMM-urilor, în principal pentru investiții în tehnologii „eco-prietenoase”, cu o finanțare nerambursabilă cuprinsă între 200.000 și 1,5 milioane de euro, iar alta adresată sectorului ONG, cu granturi de valori cuprinse între 50.000 și 200.000 euro,

Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 îşi propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European, prin programe și proiecte ce vor fi finanțate de statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) în valoare de 190,75 milioane de euro pentru România.

Unul dintre programele Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014, „Fondul pentru ONG-uri”, cu un buget total de 30 milioane de euro va fi lansat în 18 aprilie 2013, având ca obiective dezvoltarea societății civile, consolidarea democrației și a dezvoltării durabile în România.

Oficiul Mecanismului Financiar a desemnat Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile ca și operatorul pentru România al acestui program, prin care se va finanța cooperarea bilaterală cu scopul de a sprijini cautarea de parteneri din țările donatoare și de a încuraja activitățile de networking și schimb de experiența între aplicanții din România și entități din statele donatoare, pentru a îmbunatăți cooperarea de la nivel interuman la nivel instituțional și statal.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

8 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

12 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

14 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

16 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

19 ore ago