Categories: Social

Terapia cu cai, o joaca serioasa pentru copiii cu probleme

O timișoreancă face terapie cu micuții cu probleme speciale, alături de caii pe care-i pregătește anume în acest scop. Erika Cristina Kempf, specializată în hipoterapie, şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”, sunt parteneri într-un proiect denumit „Calul, prieten și terapeut”.

Copiii din clasele întâi și a treia de la „Dumitru Ciumăgeanu”, însoţiţi de coordonatori, vor vizita, miercuri, herghelia de la Izvin, unde le vor fi prezentate animalele care sunt îngrijite acolo. Erika Cristina Kempf va hotărî, pentru fiecare copil în parte, observându-i reacţiile verbale şi nonverbale, dacă acesta este apt pentru a încăleca. Activitatea pe cal va fi personalizată, respectându-se particularităţile fiecărui copil.

Conform specialiștilor, există două forme de terapie cu ajutorul calului: călăria terapeutică şi hipoterapia. Călăria terapeutică nu este o formă de terapie în sine și nu necesită intervenţia unui fizioterapeut specializat. Ea se adresează şi persoanelor cu dizabilităţi, dar cu autonomie. În hipoterapie, lucrurile se schimbă. Călărețul nu trebuie să controleze calul, ci doar să profite de mişcarea acestuia. El va fi însoţit de un fizioterapeut care îi va fi alături pe toată durata şedinţei şi va lucra cu câte un pacient în parte. Hipoterapia este, de fapt, o combinație între kinetoterapie, terapie ocupaţională şi terapie a vorbirii. De hipoterapie pot beneficia cu succes persoanele cu deficienţe motorii, deficienţe senzoriale, afecțiuni psihice și comportamentale sau cu tulburări relaţional-emoţionale.

Erika Cristina Kempf este absolventă de Fiziokinetoterapie și, în prezent, studentă în ultimul an la Medicină. S-a specializat în hipoterapie și pregătirea cailor de terapie la Milano. Din toamna anului trecut, a început să lucreze în Timişoara, în colaborare cu Herghelia Izvin. În prezent, lucrează cu peste 20 de copii cu afecţiuni precum tetrapareză, parapareză, sindrom Down, sindrom Prader-Willi, retard psihomotor, autism și tulburări din spectrul autism. Terapia este individualizată în funcţie de afecţiunea pacientului, iar rezultatele pot apărea chiar după primele ședințe.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Bucurie maximă la sediul USR Timiș, la aflarea rezultatelor exit-poll

Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…

22 de minute ago

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

O oră ago

Studenții din Timișoara se înghesuie la vot. Pe lista recordurilor de prezență, din nou apare Dobrești

Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…

3 ore ago

La ora 18.00, prezenţa la vot în Timişoara a fost mai mare decât media naţională

La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

4 ore ago

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

6 ore ago

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

10 ore ago