O timișoreancă face terapie cu micuții cu probleme speciale, alături de caii pe care-i pregătește anume în acest scop. Erika Cristina Kempf, specializată în hipoterapie, şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”, sunt parteneri într-un proiect denumit „Calul, prieten și terapeut”.
Copiii din clasele întâi și a treia de la „Dumitru Ciumăgeanu”, însoţiţi de coordonatori, vor vizita, miercuri, herghelia de la Izvin, unde le vor fi prezentate animalele care sunt îngrijite acolo. Erika Cristina Kempf va hotărî, pentru fiecare copil în parte, observându-i reacţiile verbale şi nonverbale, dacă acesta este apt pentru a încăleca. Activitatea pe cal va fi personalizată, respectându-se particularităţile fiecărui copil.
Conform specialiștilor, există două forme de terapie cu ajutorul calului: călăria terapeutică şi hipoterapia. Călăria terapeutică nu este o formă de terapie în sine și nu necesită intervenţia unui fizioterapeut specializat. Ea se adresează şi persoanelor cu dizabilităţi, dar cu autonomie. În hipoterapie, lucrurile se schimbă. Călărețul nu trebuie să controleze calul, ci doar să profite de mişcarea acestuia. El va fi însoţit de un fizioterapeut care îi va fi alături pe toată durata şedinţei şi va lucra cu câte un pacient în parte. Hipoterapia este, de fapt, o combinație între kinetoterapie, terapie ocupaţională şi terapie a vorbirii. De hipoterapie pot beneficia cu succes persoanele cu deficienţe motorii, deficienţe senzoriale, afecțiuni psihice și comportamentale sau cu tulburări relaţional-emoţionale.
Erika Cristina Kempf este absolventă de Fiziokinetoterapie și, în prezent, studentă în ultimul an la Medicină. S-a specializat în hipoterapie și pregătirea cailor de terapie la Milano. Din toamna anului trecut, a început să lucreze în Timişoara, în colaborare cu Herghelia Izvin. În prezent, lucrează cu peste 20 de copii cu afecţiuni precum tetrapareză, parapareză, sindrom Down, sindrom Prader-Willi, retard psihomotor, autism și tulburări din spectrul autism. Terapia este individualizată în funcţie de afecţiunea pacientului, iar rezultatele pot apărea chiar după primele ședințe.
Comentarii prin facebook