Bun venit la „Palmisoara”!

Administrația Ciuhandu cumpăra, acum câțiva ani, salcâmi și tei din Olanda și Ungaria. Ca să fie mai cu moț, administrația Robu a cumpărat… palmieri! Ghivecele cu arborii „care doar seamănă cu palmierii” au fost plantate deja pe bd. Brătianu, spre încântarea lui Nicolae Robu și uimirea șoferilor și a pietonilor. Între timp, pe Facebook au apărut deja glumele pe această temă.

Timişoarei îi lipseau palmieri. În rest, avea de toate. Cel puțin așa consideră primarul Nicolae Robu, care s-a gândit să le facă timișorenilor o surpriză. Nu mai puțin de 40 de ghivece cu niște plante care aduc izbitor a palmieri au apărut peste noapte în zona centrală a orașului. Liberalul explică: „În cadrul preocupărilor de înfrumuseţare a oraşului am oferit o surpriză timişorenilor. Pe bulevardul Brătianu, pe fâşia dintre cele două sensuri de circulaţie rutieră, au fost aduşi arbori exotici. Se potrivesc condiţiilor climatic de la noi, ei există în multe ţări din Europa şi sunt convins că vor da un farmec suplimentar oraşului nostru. Nu sunt chiar palmieri, sunt nişte plante înrudite cu palmierii. Vor sta acolo circa treisferturi din an. Rezistă până la minus 10 grade”.

Cei 40 de arbori exotici atât de asemănători cu palmierii sunt cumpăraţi pe bursă şi plătiţi din fondurile pe care Horticultura le încasează de la primărie pentru spaţiile verzi. Prețul: 140 de euro/bucata. Robu are și răspuns pentru cei care spun că asta nu era o prioritate: „Sigur că vor veni unii să spună că da, dar dincolo este o groapă. Şi ce dacă este o groapă? Vom înlătura şi groapa. Asta înseamnă că nu mai trebuie să facem nimic pozitiv, ci să ne ocupă numai de rău? Trebuie să ne ocupăm deodată şi de rău, şi de bine, trebuie să înlăturăm răul, să îl împuţinăm şi să înmulţim binele. Asta este abordarea corectă. Dacă ar fi după mentalitatea unora nu am avea astăzi nicio mănăstire, nicio catedrală, niciun teatru, nu am avea nimic”.

În 2007, Primăria Timișoara anunța, cu mare pompă, că a cumpărat câteva sute de Catalpa bignonioides „Nana”, Robinia pseudacacia „Umbraculifera” şi Tilia cordata, din Ungaria și Olanda. Altfel spus, salcâmi, tei și încă o specie de arbore decorativ. La vremea respectivă, afacerea a costat 250.000 de lei și a fost derulată prin faimoasa firmă Drufec. Salcâmii de peste 100 de euro bucata s-au uscat însă în câteva săptămâni. Robu e convins că asta n-are să se întâmple și cu arborii lui exotici, deși există un exemplu și mai faimos: palmierii lui Radu Mazăre, care n-au rezistat prea mult la malul mării.

Între timp, pe Facebook au apărut deja glumele pe tema noii atracții turistice a Timișoarei. Au fost executate deja afișe care cheamă timișorenii la plajă, cu umbreluțe și șezlonguri. În același timp „futurologii” de ocazie prevăd o schimbare a numelui urbei de pe Bega în „Palmișoara”, iar un comentariu al unui utilizator de FB pune punctul pe i: „Foarte bine, sunt puși exact lângă stația de metrou!”.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

14 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

15 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

17 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

18 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

23 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

23 de ore ago