Caria de colet se manifestă prin apariția unei carii pe dinte, la nivelul gingiei. Profunzimea acestei carii diferă în funcție de gradul în care a fost surprinsă, respectiv tratată.
Culoarea poate fi ca a oricărei alte carii: zonă maronie sau gălbuie, uneori acoperită de tartru dentar. După igienizare, pacientul acuză sensibilitate, și pe bună dreptate: fiind curățată zona, stimulii pătrund mult mai ușor în dinte.
Cariile de colet pot apărea la toți dinții și sunt cauzate de mai mulți factori. Tehnica incorectă de periaj e însă principala cauză: dintele necurățat în zona respectivă acumulează placă, tartru, se formează caria și mai departe simptomatologia specifică acesteia. Netratate, aceste carii pot duce la inflamarea pulpei dentare, iar în cazuri mai rare, pot produce fractura dintelui în cauză.
Cariile de colet se tratează la fel ca orice alt tip de carie: se izolează zona, se curăță, se gravează cu acid, se aplica bondingul și apoi obturația din material compozit. Ce e foarte important de reținut este faptul că trecerea dintre obturație (plombă) spre dinte, respectiv înspre rădăcină, trebuie să se facă lin, neted, pentru a fi siguri că se înlătura orice element care ar putea favoriza retenție de placă dentară. Dintele se finisează, dar totul trebuie întreținut acasă, cu un periaj corespunzător, deloc agresiv, și nu în ultimul rând prezența la ședința de igienizare, o dată la șase luni.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…