Categories: Sport

Fara butelii de oxigen, Horia Colibasanu a „imblanzit” Lhotse, urmeaza Everest / FOTO

Alpinistul Horia Colibășanu a lăsat deja în urmă cucerirea unui nou vârf de peste 8.000 de metri. Vârful Lhotse (8.516 metri) este al patrulea „optmiar” al lumii și al șaptelea pe care timișoreanul l-a cucerit fără ajutorul oxigenului. Urmează, în aceleași condiții, Everestul.

Expediția pe Lhotse n-a început, pentru timișorean și echipa lui, sub cele mai bune auspicii. „Cel mai greu moment a fost când Alexey Bolotov a pornit pe o rută nouă pe Everest și i s-a tăiat coarda, secționată de stâncă. S-a prăbușit 300 de metri. Asta a fost cu două zile înainte de a începe ascensiunea și a fost destul de greu să mergem mai departe”, spune Horia. De altfel, în perioada cât alpinistul timișorean a fost pe munte, au mai murit nouă persoane din tabără de bază.

Faptul că nu a folosit butelii de oxigen îi face performanța cu atât mai specială. Iar Horia nu se oprește aici. De săptămâna viitoare, el începe deja pregătirea pentru cucerirea, tot fără oxigen suplimentar, a celui mai înalt vârf din lume, Everest. Nici de această dată, nimic special în antrenament. „Va fi cel obișnuit, alergări în Pădurea Verde, mers la sală și pe munții din apropierea Timișoarei”, spune, modest, Colibășanu.

Când îl auzi, mai că-ți vine să crezi că alpinismul de înaltă performanță e o joacă. Pentru Horia, pe undeva, chiar asta și este: o joacă de-a depășirea limitelor umane. E perfect conștient că, pe Everest sau pe orice altă culme din lume, pot apărea oricând probleme medicale și trebuie să fii pregătit de orice. „Există o porțiune, Pasul lui Hillary, unde «traficul» e foarte aglomerat. E greu să-i depășești aici pe cei cu butelii de oxigen, care se mișcă mai încet”, spune alpinistul.

Horia Colibășanu nu vorbește prea mult și nici nu-i place să se laude. Pe un ton calm, ca și cum ar fi cel mai natural lucru din lume, spune totuși că, de acum înainte, vrea să cucerească și celelalte „optmiare”, tot fără butelii de oxigen. Expediția pe Lhotse l-a costat pe alpinistul timișorean 20.000 de euro. Primăria din Slatina, oraș al cărui cetățean de onoare este Horia, a contribuit cu 4.000 de euro. Administrația din Timișoara, care i-a decernat și ea același titlu, nu a dat niciun ban.

no images were found

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

2 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

5 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

5 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago