Categories: Politica

Deputaţii de Timis nu voteaza proiectul legii amnistiei si gratierii

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a avizat, marți, proiectul de lege care prevede amnistia și grațierea pedepselor de până la şase ani. Avizul va merge la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor și, de acolo, în plen. Proiectul are însă mici şanse să treacă. Indiferent de culoarea politică, deputaţii de Timiş nu-l vor vota.

Proiectul legii a fost respins pe 22 mai, prin vot, în plenul Senatului, după ce 84 de senatori au votat împotrivă. El a fost trimis la Senat. Dacă proiectul va trece, aproximativ 5.000 de puşcăriaşi vor fi eliberaţi. „Nu sunt de acord cu acest proiect de lege. Nu mi se pare corect. Orice om care a greşit trebuie să plătească. Au mai existat în istorie graţieri în masă, dar nu cred că acum este o perioadă potrivită să se întâmple astfel de lucruri. Eu nu voi vota acest proiect, indiferent ce se va întâmpla”, ne-a declarat deputatul PSD, Sorin Grindeanu.

Există unii deputaţi care susţin acest proiect, motivând că o graţiere colectivă nu a mai avut loc în România de 12 ani. În plus, închisorile sunt supraaglomerate, iar costurile cu puşcăriaşii sunt prea mari. Deputații PP-DD nu sunt însă de acord. „Argumentele acestei legi sunt derizorii. Sunt argumente vizavi de sănătate, de modul în care a fost comisă fapta, dar această lege îmi e teamă că ascunde alte intenţii şi interese. Mai bine am construi alte puşcării dacă cele pe care le avem sunt supraaglomerate. Pedeapsa trebuie să-şi îndeplinească rolul educativ. Acum, la rece, există o grămadă de argumente pentru care am vota împotriva unui astfel de proiect”, ne-a declarat Adrian Diaconu, deputat PP-DD de Timiş.

Proiectul de lege prevede ca deţinuţii eliberaţi să îşi execute pedeapsa acasă, sub arest la domiciliu, cu o brăţară de monitorizare. Proiectul prevede amnistia – scapă de cazier şi devin curaţi – a celor condamnati la maximum patru ani de închisoare şi graţierea – sunt eliberaţi, dar rămân vinovaţi – a celor închişi până la șase ani. „Nu pot să votez aşa ceva. Pot să înţeleg că o astfel de graţiere colectivă o fi fost bună atunci când a dat-o Iliescu, erau mulţi cu probleme cu fostul regim comunist, dar acum nu se justifică. Proiectul este făcut cu dedicaţie pentru Adrian Năstase, Gigi Becali, pentru Voicu şi mai sunt şi alţii. Nici eu şi nici PD-L nu suntem de acord cu o astfel de lege. Graţierea sau amnistia pot fi doar pe cazuri punctuale, dar nu un ca un proiect de lege cu dedicaţie”, ne-a spus Alin Popoviciu, deputat PD-L de Timiş.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

2 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

2 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

4 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

6 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

7 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

9 ore ago