Printr-un simplu gest puteți salva viața unui om. Timișorenii se pot înscrie, de acum, în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Acesta a devenit, în sfârșit, funcțional și oferă o șansă în plus românilor care suferă de boli grave ale țesutului sanguine sau ale sistemului imunitar.
În prezent, în lume sunt înregistraţi peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru că este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în regiunea geografică din care provine pacientul, majoritatea ţărilor și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. România a intrat, în sfârșit, în rândul acestora. De la deschiderea registrului român au fost salvate, prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi, patru persoane. Trei dintre acestea sunt români care au primit celule din Cehia, Germania şi Polonia, iar al patrulea este un rus care a primit celule stem din România.
Centrul din Timișoara se află pe str. Martir Marius Ciopec nr. 1. „Cei care doresc să se înscrie în registru trebuie să fie sănătoşi și să nu fi avut boli invalidante anterioare. Există un protocol de donare care implică iniţial o luare în evidenţă a donatorilor de celule stem, cu istoric medical și istoric de familie. Se evaluează, se recoltează nişte analize care se efectuează şi la noi, şi la Bucureşti şi intră într-un program. În momentul în care este nevoie de donator, el va fi chemat şi se vor recolta celulele stem”, explică dr. Cristina Ghiocel, directorul centrului.
Dacă aveți între 18 și 45 de ani, vă puteți înscrie în acest program. Beneficiarii sunt copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Ei au șansa astfel de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. „Nu doare. E ca și cum ar dona sânge, doar că se recoltează o cantitate un pic mai mare. Pot veni la noi la centru. O echipă formată din doi medici stă de vorbă cu presupusul donator, îi face acea fişă de introducere în programul de celule stem. Este un program foarte bun şi bineînţeles că orice salvează o viaţă este binevenit”, mai spune dr. Ghiocel. Mai multe informații pot fi găsite aici.
Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…
Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…
La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…
Primul accident mortal în Timiș din noul an s-a produs sâmbătă dimineața. La data de…
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a recunoscut, într-un dialog cu Marcel Ciolacu pe TikTok, că…
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va reabilita barajul lacului Surduc. Vor fi operate modificări…