Categories: Sănătate

Ingrijorator: La Timisoara, pana in mai, au murit de cancer de san peste 50 de femei

10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic sunt diagnosticate anual în România, țară care nu are un program de screening pentru această boală aflată în topul cauzelor de deces. Pacientele au nevoie, pe lângă terapii moderne, și de ajutor psihologic specializat. La Timișoara, acest lucru este posibil.

O campanie naţională denumită „Rămâi tu însăţi”, care sprijină femeile cu cancer mamar, se desfăşoară şi la Timişoara. O echipă formată dintr-un oncolog și un psiholog discută cu pacientele despre soluţiile moderne de tratament. „Verdictul de cancer la sân provoacă un cataclism natural. Prin urmare, informarea corectă este esențială. Pacienta trebuie să apeleze la un medic oncolog, pentru recomandări terapeutice avizate, și la un psiholog, pentru consiliere psihologică. Timișoara este un model din acest punct de vedere, această echipă există, sprijină pacientele″, a declarat Adriana Pârvulescu, medic primar oncolog la Spitalul Municipal.

Recent, la Timișoara a fost înființat Centrul Atom. Acesta are ca scop sprijinirea bolnavilor de cancer și înlesnirea accesului pacienților la tratament. „Pacienta este copleșită la aflarea diagnosticului, este copleșită de multitudinea opțiunilor terapeutice. Ea trebuie să înțeleagă că nu este singură, că are un partener în medicul oncolog, dar și în psiholog. Astfel, poate lua o decizie informată. Din păcate, sunt paciente care fac o depresie mascată, care este foarte periculoasă. Aceste paciente cred că fac față singure”, spune Claudia Bocoiu, psiholog clinician oncologie medicală la Spitalul Municipal.

În România nu există programe de screening, care ar implica mai mult medicii de familie, primii care au putea ajuta la diagnosticarea acestei boli. Multe femei nu-și permit să plătească o mamografie, investigație care reduce rata mortalității cu 30%, deoarece permite detectarea formațiunilor milimetrice, care nu pot fi sesizate la autoexaminare.

În Timișoara, anul trecut, au fost diagnosticate 191 cazuri de cancer de sân și au fost înregistrate 114 decese. Până în luna mai a acestui an au fost diagnosticate 71 de cazuri de cancer și s-au înregistrat 51 de decese. Cum se explică gradul ridicat de mortalitate? Cancerul încă se mai diagnostichează în stadii avansate, când tratamentul este doar paliativ. Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de deces, după cancerul de col uterin″, a mai declarat medicul Adriana Pârvulescu.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

10 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

11 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

12 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

14 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

19 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

19 ore ago