Categories: Sănătate

Ingrijorator: La Timisoara, pana in mai, au murit de cancer de san peste 50 de femei

10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic sunt diagnosticate anual în România, țară care nu are un program de screening pentru această boală aflată în topul cauzelor de deces. Pacientele au nevoie, pe lângă terapii moderne, și de ajutor psihologic specializat. La Timișoara, acest lucru este posibil.

O campanie naţională denumită „Rămâi tu însăţi”, care sprijină femeile cu cancer mamar, se desfăşoară şi la Timişoara. O echipă formată dintr-un oncolog și un psiholog discută cu pacientele despre soluţiile moderne de tratament. „Verdictul de cancer la sân provoacă un cataclism natural. Prin urmare, informarea corectă este esențială. Pacienta trebuie să apeleze la un medic oncolog, pentru recomandări terapeutice avizate, și la un psiholog, pentru consiliere psihologică. Timișoara este un model din acest punct de vedere, această echipă există, sprijină pacientele″, a declarat Adriana Pârvulescu, medic primar oncolog la Spitalul Municipal.

Recent, la Timișoara a fost înființat Centrul Atom. Acesta are ca scop sprijinirea bolnavilor de cancer și înlesnirea accesului pacienților la tratament. „Pacienta este copleșită la aflarea diagnosticului, este copleșită de multitudinea opțiunilor terapeutice. Ea trebuie să înțeleagă că nu este singură, că are un partener în medicul oncolog, dar și în psiholog. Astfel, poate lua o decizie informată. Din păcate, sunt paciente care fac o depresie mascată, care este foarte periculoasă. Aceste paciente cred că fac față singure”, spune Claudia Bocoiu, psiholog clinician oncologie medicală la Spitalul Municipal.

În România nu există programe de screening, care ar implica mai mult medicii de familie, primii care au putea ajuta la diagnosticarea acestei boli. Multe femei nu-și permit să plătească o mamografie, investigație care reduce rata mortalității cu 30%, deoarece permite detectarea formațiunilor milimetrice, care nu pot fi sesizate la autoexaminare.

În Timișoara, anul trecut, au fost diagnosticate 191 cazuri de cancer de sân și au fost înregistrate 114 decese. Până în luna mai a acestui an au fost diagnosticate 71 de cazuri de cancer și s-au înregistrat 51 de decese. Cum se explică gradul ridicat de mortalitate? Cancerul încă se mai diagnostichează în stadii avansate, când tratamentul este doar paliativ. Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de deces, după cancerul de col uterin″, a mai declarat medicul Adriana Pârvulescu.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

33 de minute ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

2 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

2 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

3 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

3 ore ago

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…

3 ore ago