Medici importanți de la Spitalul Judeţean Timişoara explică de ce unitatea sanitară este în centrul unui uriaș scandal legat de infecțiile nosocomiale. Județeanul este singurul spital din zona de vest şi unul dintre puţinele din ţară care raportează aceste cazuri. Culmea e, spun medicii, că, în loc să se caute soluții, au fost amenințați cu sancțiuni.
Din luna octombrie 2012, când medicii de la Spitalul Județean au observat o creştere a numărul de cazuri de diaree acută, au fost monitorizate şi raportate absolut toate cazurile de infecţii intraspitaliceşti către Direcţia de Sănătate Publică. „Pe lângă faptul că am diagnosticat, am achiziţionat kit-urile, am şi raportat către DSP aceste infecţii. De aici a pornit toată tevatura, pentru că am scos de sub preş nişte situaţii obişnuite, dar care nu erau raportate. De aici au început controalele, măsurile şi tot felul de reacţii, unele mai apropiate de adevăr, altele mai depărtate de adevăr”, a declarat directorul medical al SCJUT, Florin Bîrsăşteanu.
„Noi suntem o excepţie în România, pentru că am considerat necesar să facem ceea ce este corect. Să raportăm nu doar infecţia cu Clostridium. La ATI avem un program electronic care înregistrează toate infecţiile care apar în secţie. Când am raportat prima dată, efectul a fost un control ca să te pedepsească, nu ce măsuri să luăm să reducem, să prevenim, să combatem aceste probleme care sunt peste tot prin lume”, spune Dorel Săndesc, şeful clinicii de Anestezie Terapie Intensivă.
În ultimele nouă luni, SCJUT a raportat 145 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti. „Deficienţele din sistemul sanitar afectează automat prognosticul. Ar fi absurd să susţinem – şi de multe ori mă deranjează când unii medici spun asta – că, în ciuda greutăţilor, la noi rezultatele sunt similare ca la spitalul din Viena. Nu este adevărat. Nu poate fi adevărat. Nu sunt proşti să cheltuiască atât de mulţi bani pentru sănătate, dacă rezultatele ar fi aceleaşi. Faptul că aici cifrele sunt comparabile înseamnă că această boală ţine mai degrabă de o evoluţie generală a societăţii, nu neapărat de ceea ce se întâmplă în spital. Incidenţa este aceeaşi ca în Canada, pentru că marea majoritate a acestor cazuri nu se infectează în spital”, a adăugat medicul Săndesc.
Majoritatea pacienţilor care se îmbolnăvesc au deficienţe imunitare, care ce duc la dezvoltarea bacteriei. În plus, medicii spun că o mare parte din vină o poartă şi consumul excesiv de antibiotice în viaţa de zi cu zi. Miercuri, în fața SCJUT a avut loc un protest tăcut împotriva situației din spital. La acesta a participat și familia unui timișorean care, operat de anevrism cerebral, a murit din cauza infecției cu Clostridium contractate în spital.
Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în…
Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…
Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, în județul Timiș, la ora 9 votaseră 2,82%…
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…