Categories: Primăria Timişoara

Casa Florarului e praf, dar Wilhelm Muhle va fi, post-mortem, cetatean de onoare al Timisoarei

I-au lăsat casa de izbeliște, însă îi oferă, post-mortem, titlul de cetățean de onoare. Este vorba despre fostul florar imperial Wilhelm Mühle, a cărui reședință era să fie demolată de noii proprietari de etnie romă, determinând proteste în stradă. Consilierii locali vor vota un proiect pe această temă la viitoarea ședință de plen.

Casa Mühle a fost unul dintre cele mai frumoase imobile ale Timișoarei. Construită în secolul al XIX-lea, ea aparținut florarului Wilhelm Mühle, întemeietorul Parcului Rozelor și creatorul primului soi de trandafir românesc. Imobilul a fost naționalizat de comuniști, iar în deceniul trecut a intrat în posesia lui Ionelaș Cârpaci. Noul proprietar a lăsat clădirea să se degradeze, în stilul deja consacrat, pentru face loc, ulterior, unui palat mai pe gustul său. El a solicitat o autorizație de restaurare, care a început, anul trecut, cu… dărâmarea acoperișului. Lucrările au fost oprite, dar casa a rămas decopertată, pradă intemperiilor.

La începutul lui martie 2013, PMT a obținut o ordonanță președințială care îl obliga pe proprietarul Casei Mühle să ia măsuri de protecție a imobilului. Acesta a trimis niște muncitori care au acoperit clădirea și au montat niște propte pentru ziduri. După câteva zile, lucrările s-au oprit și n-au fost reluate nici acum. Din decembrie 2012 și până în primăvară, timișorenii au protestat de mai multe ori în stradă împotriva nepăsării autorităților locale, dar nu s-au ales decât cu tot felul de promisiuni, inclusiv de la ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Primăria TImișoara s-a spălat și ea pe mâini. „Casa Mühle este proprietate privată, proprietarul şi-o foloseşte cum doreşte. Atâta tot că noi nu dăm autorizaţie pentru a se realiza ceva acolo în bizonanţă cu zona şi care să nu respecte faptul că acea casă a aparţinut unei personalităţi a cărei memorie trebuie să o păstrăm cu grijă”, a declarat Nicolae Robu. Wilhelm Mühle a murit în 1908. 105 ani mai târziu, PMT a permis să-i fie făcută praf casa, dar… îi păstrează cu grijă memoria. Florarul imperial urmează să devină, post-mortem, cetățean de onoare al orașului căruia i-a dedicat întreaga viață. E interesant de văzut cine va ridica titlul și, dacă este vorba despre un urmaș direct al lui Mühle, cum i se va explica situația fostei reședințe a acestuia.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Aproape 500 de intervenții ale pompierilor salvatori de la începutul anului

În perioada sărbătorilor prilejuite de trecerea dintre ani, peste 130 de pompieri militari timișeni s-au…

13 minute ago

AUR-iştii şi fanii lui Georgescu din Timişoara, „antrenamente” neautorizate pentru mitingul din Bucureşti

Timp de două seri, luni şi marţi, câteva zeci de AUR-işti şi fani ai lui…

45 de minute ago

Reclamații legate de calitatea aerului la Chișoda. Nu au fost găsite probleme

Pe adresa Gărzii de Mediu Timiș au fost depuse mai multe solicitări referitoare la calitatea…

2 ore ago

E oficial, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite

Vineri, 10 ianuarie, secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe încasarea taxelor și impozitelor locale din 16 ianuarie

Mai e mai puțin de o săptămână până când doritorii se vor putea înghesui la…

2 ore ago

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…

2 ore ago