Categories: Primăria Timişoara

Casa Florarului e praf, dar Wilhelm Muhle va fi, post-mortem, cetatean de onoare al Timisoarei

I-au lăsat casa de izbeliște, însă îi oferă, post-mortem, titlul de cetățean de onoare. Este vorba despre fostul florar imperial Wilhelm Mühle, a cărui reședință era să fie demolată de noii proprietari de etnie romă, determinând proteste în stradă. Consilierii locali vor vota un proiect pe această temă la viitoarea ședință de plen.

Casa Mühle a fost unul dintre cele mai frumoase imobile ale Timișoarei. Construită în secolul al XIX-lea, ea aparținut florarului Wilhelm Mühle, întemeietorul Parcului Rozelor și creatorul primului soi de trandafir românesc. Imobilul a fost naționalizat de comuniști, iar în deceniul trecut a intrat în posesia lui Ionelaș Cârpaci. Noul proprietar a lăsat clădirea să se degradeze, în stilul deja consacrat, pentru face loc, ulterior, unui palat mai pe gustul său. El a solicitat o autorizație de restaurare, care a început, anul trecut, cu… dărâmarea acoperișului. Lucrările au fost oprite, dar casa a rămas decopertată, pradă intemperiilor.

La începutul lui martie 2013, PMT a obținut o ordonanță președințială care îl obliga pe proprietarul Casei Mühle să ia măsuri de protecție a imobilului. Acesta a trimis niște muncitori care au acoperit clădirea și au montat niște propte pentru ziduri. După câteva zile, lucrările s-au oprit și n-au fost reluate nici acum. Din decembrie 2012 și până în primăvară, timișorenii au protestat de mai multe ori în stradă împotriva nepăsării autorităților locale, dar nu s-au ales decât cu tot felul de promisiuni, inclusiv de la ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Primăria TImișoara s-a spălat și ea pe mâini. „Casa Mühle este proprietate privată, proprietarul şi-o foloseşte cum doreşte. Atâta tot că noi nu dăm autorizaţie pentru a se realiza ceva acolo în bizonanţă cu zona şi care să nu respecte faptul că acea casă a aparţinut unei personalităţi a cărei memorie trebuie să o păstrăm cu grijă”, a declarat Nicolae Robu. Wilhelm Mühle a murit în 1908. 105 ani mai târziu, PMT a permis să-i fie făcută praf casa, dar… îi păstrează cu grijă memoria. Florarul imperial urmează să devină, post-mortem, cetățean de onoare al orașului căruia i-a dedicat întreaga viață. E interesant de văzut cine va ridica titlul și, dacă este vorba despre un urmaș direct al lui Mühle, cum i se va explica situația fostei reședințe a acestuia.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

4 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

4 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

6 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

6 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

7 ore ago