Categories: Klaus Vaterland

Cu flashmobu’ la palmierul lui Robu

Niște tineri neliniștiți au organizat săptămâna trecută un flashmob în Piața Operei din Timișoara. Nu, de data asta nu a mai fost un ansamblu de zumba, ci ceva și mai educativ. Se făcea că cineva aruncă o sticlă de plastic chiar în centrul orașului, iar restul aștepta să vadă când se trezește un timișorean cu simț civic să o ridice și s-o pună la coș. Nu s-a trezit nimeni, logic, pentru ca mai apoi, regizat sau nu, un copil să ridice petul în uralele asistenței.

Foarte frumos din partea flashmobiștilor. Mai rupe cineva din plictiseala asta. Pe vremuri era Romică de făcea batjocură de babe cu bancnota de 50 de lei legată de laba piciorului, dar acum te cuprinde o plictiseală soră cu moartea în orașul ăsta angrenat în tot felul de curse europene. Am mai scris în urmă cu ceva vreme despre mii de „flashmoburi” făcute în păduri, pe malurile râurilor, de tot felul de români în stare naturală, puri, neșlefuiți, ba chiar nesimțiți. Ei aruncau câte zece peturi deodată, doze de bere, caserole de mici, curioși să vadă dacă peste 25 de ani le va strânge altcineva decât ursul gunoier.

Ori n-avem bani românești, ori n-avem idei să-i atragem pe cei europeni, poate nici miniștri de ispravă la Mediu, dar în două decenii post-revoluționare nu s-a apucat nimeni să demareze vreun proiect de colectare a peturilor de plastic de la populație. Toată ziua „Programul Rabla”, altceva nu știm să reciclăm decât mașini vechi. Care n-ar fi lucru rău, dacă plasticul nu te-ar sufoca de pe Dunăre și până la lacul Vidra. În Occident, pe un pet primești 50 de eurocenți la aparatele plasate în alimentare. La noi, 50 de bani dacă ar fi bucata de recipient de plastic, jumătate din mizeria asta ar fi colectată de niște indivizi mai nomazi de felul lor.

Scenariul tinerilor cu flashmob-ul obligă, totuși, la o discuție. De ce să fi fost catalogat eu lipsit de simț civic dacă treceam pe lângă sticla de plastic plantată de cei cu flashmob-ul? De ce ar fi treaba mea să fac curat după tot românul nesimțit și n-ar fi, înainte de asta, treaba Poliției Locale să-l amendeze pe contravenient? Oare există în arhivele unui organ de control vreo amendă ori chitanță pentru aruncatul hârtiei pe jos? Decât scenariul ăsta cu ridicatul petului, care avea oricum un răspuns previzibil, mai bine am face trei flashmob-uri la o sută de metri unul de altul. În față la Operă aș arunca câte un pet gol și cojile de la o lubeniță. La Pești aș pune un biciclist să pedaleze în orele cu restricție, iar mai spre muzeu puneam pe unul să urineze la umbra palmierilor. Din cele trei fărădelegi care credeți că ar fi, eventual, sancționată de potera locală?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago