Arhitecți și investitori vor să salveze o bucată din istoria Timișoarei. Aceasta a ieșit la iveală în timpul lucrărilor de pregătire pentru ridicarea celei de-a cincea clădiri a City Business Centre, în Piața 700. O ecluză din secolul al XVIII-lea, despre care nu se știa mare lucru, s-a înfățișat în toată splendoarea sa imediat ce au început săpăturile pentru fundație. Există trei variante pentru salvarea sa și tot ce lipsește este o aprobare de la Ministerul Culturii.
Descoperirea este foarte importantă pentru istoria Timișoarei. Arheologii au scos la lumină, în ceva mai mult de o lună, un ansamblu al fortificaţiei Cetăţii Timişoarei, cu tot cu ecluza prin care, în timp de război, venea apa care umplea şanţurile din jurul zidurilor. „Calculele topografilor militari sunt uimitoare. Acest sistem de fortifiații a fost distrus la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX. Stăvilarul, un unicat din punct de vedere al construcției, este foarte interesant pentru pasionații de inginerie militară și de amenajări hidro”, spune arheologul Alexandru Szentmiklosi. Tot aici s-au descoperit o parte a suburbiei extravilane a Timișoarei, cunoscută sub numele de Palanca Mare, distrusă într-un incendiu din secolul XVIII, dar și o groapă preistorică, care datează din Epoca Fierului.
Arhitecţii care au realizat planurile CBC, împreună cu specialiștii de la Muzeul Banatului și cei de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, au găsit trei soluții pentru ca vestigiile descoperite să nu se piardă. Varianta preferată atât de arhitecți, cât și de investitor presupune mutarea întregului sit într-o piațetă. „Totul ar fi translatat 30 de metri către est și ridicat pe o esplanadă, în piațeta dintre corpurile 1 și 5. Va fi un crâmpei de muzeu. Este o variantă costisitoare şi complexă, dar și foarte spectaculoasă”, explică arhitectul Vlad Gaivoronschi. Conservarea in situ este imposibilă, din cauza pânzei freatice aflate foarte sus.
„Varianta mutării în piațetă este cea mai fericită pentru oraș. Stăvilarul va da un farmec suplimentar zonei. Este si cea mai scumpă. Translatarea ecluzei nu e deloc un procedeu ușor, dar ni l-am asuma cu plăcere, e un gest corect față de oraș. Nu am cerut sprijin financiar de la autoritățile locale, știm că nu sunt bani. Nu am făcut încă o estimare a costurilor, dar avem stipulate sume pentru cheltuieli neprevăzute”, a declarat Ovidiu Șandor, reprezentatul Modatim, investitorul de la CBC.
Momentan, lucrările au fost sistate. Cele trei variante de păstrare a vestigiilor au fost înainte Ministerului Culturii, care trebuie să-și dea acceptul pentru una dintre ele. Dacă un răspuns va veni în septembrie, clădirea cu numărul cinci a CBC va fi finalizată în decembrie 2014, cu trei luni mai târziu decât data preconizată. Până atunci, situl are pază asigurată și sunt udate cu furtunele, la intervale bine stabilite, lemnele din vechea structură.
Invalid Displayed Gallery
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…