Începând din acest weekend, şi timp de zece zile, nivelul canalului Bega în zona Timişoarei va fi unul scăzut. Situaţia nu trebuie să producă îngrijorări, cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) au decis să scadă nivelul apei pentru a putea lucra la reabilitarea ecluzei de la Sânmihaiu Român. Conform informaţiilor ABA…
Valentin Luca, fost Capotescu, arhitectul care a pozat gol pusca, spune lucruri trasnite / FOTO
Ca un personaj de film, un timişorean revine în prim-plan cu nume, look şi preocupări aparent diferite. Valentin Luca ţinea, cu doar trei ani în urmă, prima pagină a ziarelor. Pe atunci se numea Valentin Capotescu, preda la Arhitectură și devenea „vedetă” după ce, pe Facebook, au fost postate mai multe fotografii în care apărea gol puşcă. Acum, din postura de apărător feroce al istoriei Timișoarei, se remarcă din nou. De această dată, nu prin non-conformism sau exhibiţionism, ci prin necunoaștere.
In ciuda contestatarilor, stavilarul unicat din Piata 700 va fi scos la suprafata
Ministerul Culturii a avizat favorabil scoaterea la suprafață a stăvilarului descoperit în zona Pieței 700. Acesta va fi conservat și expus într-o piațetă care va fi construită special în fața complexului de birouri. Soluția a fost contestată deja, pe motiv că, astfel, ecluza-unicat va fi distrusă.
Pe motiv de ecluza, Ovidiu Sandor, acuzat ca vinde istoria Timisoarei
Omul de afaceri Ovidiu Șandor este acuzat că vrea să distrugă istoria Timișoarei, prin proiectul City Business Centre. Consilierul PDL Simion Moșiu desființează proiectul de strămutare a vechii ecluze a orașului, descoperite pe șantierul din Piața 700, și susține că ar putea fi vorba despre un adevărat caz penal. Șandor este uimit de aceste declarații.
O ecluza din secolul al XVIII-lea, salvata printr-o solutie spectaculoasa / FOTO
Arhitecți și investitori vor să salveze încă o bucată din istoria Timișoarei. Aceasta a ieșit la iveală în timpul lucrărilor de pregătire pentru ridicarea celei de-a cincea clădiri a City Business Centre, în Piața 700. O ecluză din secolul al XVIII-lea, despre care nu se știa mare lucru, s-a înfățișat în toată splendoarea sa imediat ce au început săpăturile pentru fundație. Există trei variante pentru salvarea sa și tot ce lipsește este o aprobare de la Ministerul Culturii.