Categories: Sfaturi juridice

Valabilitatea clauzei compromisorii dupa expirarea duratei contractului

Prin Senținta civilă nr. 4734, din 10.06.2013, Tribunalul București a reținut că o clauză compromisorie inserată în contract este autonomă și produce efecte chiar dacă respectivul contract a expirat prin ajungere la termen.

Citeste aici textul integral al Sentintei civile nr. 4734, din 10.06.2013, emisă de Tribunalul București

Rațiunea unei asemenea autonomii a fost exprimată extrem de clar atât în doctrină, cât și în jurisprudență, în sensul în care, dacă clauza compromisorie nu ar fi independentă de contractul în care este inserată și ar fi afectată de aceleași carențe ca și contractul respectiv, ea nu ar mai putea să își găsească finalitatea niciodata, adică nu ar mai permite soluționarea prin arbitraj a litigiilor având ca și cauză juridică contractul în care a fost introdusă, devenind o forma fără fond.

Consecința acestei autonomii impune soluția conform căreia, în cazul în care contractul principal va înceta, indiferent de motive, astfel de situații nu vor afecta validitatea clauzei compromisorii.

În ceea ce privește cazurile de anulare a hotărârii arbitrale, tribunalul a reținut că acestea sunt enumerate în mod limitativ de art 364 C. pr. civ. Astfel, conform acestuia, hotărârea arbitrală poate fi desființată numai prin acțiune în anulare pentru unul din următoarele motive: a) litigiul nu era susceptibil de soluționare pe calea arbitrajului, b) tribunalul arbitral a soluționat litigiul fără să existe o convenție arbitrală sau în temeiul unei convenții nule sau inoperante, c) tribunalul arbitral nu a fost constituit în conformitate cu convenția arbitrală, d) partea a lipsit la termenul când au avut loc dezbaterile și procedura de citare nu a fost legal îndeplinită, e) hotărârea a fost pronunțată dupa expirarea termenului arbitrajului prevazut de art 353 indice 3, f) tribunalul arbitral s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunțat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut, g) hotărârea arbitrală nu cuprinde dispozitivul și motivele, nu arată data și locul pronunțării, nu este semnată de arbitri, h) dispozitivul hotărârii arbitrale cuprinde dispoziții care nu se pot aduce la îndeplinire, i) hotărârea arbitrală încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziții imperative ale legii.

Ca urmare, o hotărâre arbitrală nu poate fi anulată pentru orice motive, ci numai pentru motivele limitativ prevăzute limitativ de art 364 C. pr. civ.

Citiți mai multe pe www.pro-legal.ro

Share
Published by
Pro-Legal .ro

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

5 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

8 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

8 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

9 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

9 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

9 ore ago