Acest articol vine ca o completare la articolele precedente în care am încercat să explic importanța dinților temporari. Dinții de lapte nu trebuie neglijați doar pentru că vor fi schimbați, din contră ei au consecințe directe asupra creșterii și dezvoltării oaselor maxilare și a dinților definitivi. Dar nu despre asta vreau să vorbesc în acest articol, ci despre extracția dinților temporari.
Extracția unui dinte temporar diferă de la caz la caz: poate fi foarte rapidă în cazul în care dintele are parte de o rizaliză normală (se resoarbe rădăcina dintelui) sau poate dura destul de mult și chiar necesită anestezie în cazul în care rădăcina dintelui nu este rizalizată. Extracția dintelui de lapte nu înseamnă doar extracție. Este vorba de o muncă psihologică complexă depusă de medicul dentist, dar care ar trebui începută încă de acasă, de către părinți, este vorba despre parte psihologică.
Copilul trebuie pregătit în general pentru mersul la dentist, dar mai ales pentru mersul cu scopul de a scoate un dinte. Indiferent cât de simplă este procedura, copilul este anxios, se teme. Teama apare din mai multe cauze: teama de durere (apare în special la copii care au suferit o traumă la dentist în trecut, dar și la cei care aud din discutțile părinților, bunicilor, vecinilor ca extracția și mersul la dentist în general este asociat cu durere), teama de nou (dacă copilul este pentru prima oara la dentist sau dacă este la un dentist nou).
Este datoria părintelui să-i explice că ceea ce i se face este bine și să-l aducă liniștit la dentist, ca la un prieten, iar apoi la medicul dentist, să creeze o relație de prietenie și încredere cu copilul, să nu-l minta și să-i facă exact ceea ce zice. Lucrul cu copiii este solicitant și uneori mult mai dificil și bineînțeles mai delicat decât cu adulții.
Încrederea copilului se poate pierde foarte ușor, mai ales că el nu poate înțelege că ceea ce i se face este spre binele lui. Ca și timp, extracția în sine poate dura foarte puțin sau poate cât o extracție normală de dinte definitiv, dar timpul alocat de dentist este mai mare când este vorba de lucrul cu copiii pentru că aceștia necesită o atenție deosebită. Dentistul trebuie să-l facă pe copil să treacă peste extracție fără ca aceasta să lase urme psihologice definitive asupra viitorului adult.
Acum să vă răspund și la întrebarea din titlu și anume: „Cât costă extracția unui dinte temporar?”. Extracția unui dinte temporar „costă” materiale, timp, dar mai ales multă răbdare, atât din partea medicului, cât și a copilului. Ca și costuri se apropie de cea a unui dinte definitiv. Pentru mulți părinți, acest lucru vine ca un șoc, pentru că mulți dintre ei consideră ca dinții de lapte nu sunt importanți. Acest lucru, din păcate, este total neadevărat. După cum spuneam, dinții temporari au o mare influență asupra fizionomiei viitorului adullt. În plus, necesită o tehnică de extracție care să nu afecteze mugurele dintelui definitiv. Pentru ca totul să se desfășoare în armonie este necesară o colaborare bună între medicul dentist, copil și părinte.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…