La Colterm, situatia e grava, dar angajarile „pe pile” sunt OK

„Raportul Colterm” întocmit de echipa de control trimisă de Primăria Timişoara, va fi prezentat, marți, în ședința extraordinară a CL. Controlul a fost declanşat după ce la regia de termoficare au fost semnalizate mai multe nereguli. Asta, în condițiile în care prețul gigacaloriei este unul dintre cele mai mari din țară și nu se întrevede prea curând o reducere.

Şeful comisiei de control, Alexandru Chirilă, spune că este vorba, de fapt, despre patru rapoarte. El lasă să se înţeleagă că lucrurile sunt grave, dar că disponibilizările şi apoi angajările la limita legii nu influenţează situaţia economică dezastruoasă de la Colterm. „Rapoartele despre situaţia de la Colterm au ieşit aşa şi aşa. Disponibilizările nu influenţează situaţia decât cel mult 1%. Nici cele 30 de angajări, făcute la o săptămână după disponilizări, nu influenţează situaţia de la Colterm mai mult de 3%. Toate angajările au avut aprobarea consiliului de administraţie. Problemele sunt mult mai adânci. E vorba de materia primă, de preţul neschimbat din 2005, de pe vremea administraţiei Ciuhandu. Le-am dat mai multe soluţii. Toate vor fi făcute publice de domnul primar”, ne-a declarat Chirilă, care este consilier al lui Nicolae Robu.

Lui Alexandru Chirilă i s-a propus să preia conducerea Consiliului de Administraţie de la Colterm în mai 2013. Acesta susţine că a refuzat din start varianta. „Nu mi-am depus documentele când mi s-a propus, în luna mai, nu am vrut de la început. Primarul Nicolae Robu mi-a propus, dar am sugerat că nu e bine, pentru că fac parte din corpul de control al PMT”, mai spune Chirilă. În prezent, municipalitatea nu are reprezentant în Consiliul de Administraţie al Colterm. Asta, după ce Sorin Drăgoi s-a retras din funcţia de preşedinte al CA, în momentul în care a devenit city-manager al Timişoarei.

La Colterm au fost dați afară, în acest an, 100 de angajați. Așa de bine s-a restructurat societatea, că alte 30 de persoane au fost angajate imediat după disponibilizări. Pe lângă competența probabil extraordinară, acestea aveau și „girul” consilierului local PSD Radu Țoancă. Directorul Petrică Pampu și-a adus și el mai aproape nașul, care are, conform unor surse, un salariu lunar de 11.000 de lei.

Timișorenii plătesc, pentru o gigacalorie, 252 lei, din tariful total de 325, restul fiind subvenționat de PMT. În campania electorală, NIcolae Robu a promis că, în primul an de mandat, va reduce facturile la încălzire cu 25%. Ulterior, liberalul a declarat că, în 2014, e posibilă o scădere de preț de maximum 15 procente.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

33 de minute ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

42 de minute ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

O oră ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

2 ore ago

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l…

3 ore ago