Categories: Sfatul medicului

Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

Odată cu interesul crescut pentru alimentația bazată pe fructe, legume și semințe, eliminând mâncarea bazată pe produse de origine animala (carne, lapte, ouă), mi-am pus și eu, la rândul meu, întrebarea: Omul este ierbivor, omnivor sau carnivor? Unde este adevărul? Care este tipul de alimentație ce se potrivește cel mai bine unui stil de viață sănătos, natural și fiziologic?

Interesul meu m-a dus cu observațiile în sfera în care activez: stomatologia; așa că am început să investighez domeniul pe care îl cunosc cel mai bine. Cum spune un vechi proverb japonez: „Nenumărate sunt drumurile ce duc în vârful muntelui Fuji, dar vârful este unul singur“, mi-am zis că drumul pe care voi pleca eu spre a ajunge la adevăr este prin observațiile și studiile făcute în sfera mea de activitate profesională.

Prima întrebare (și primul răspuns) a venit destul de natural și usor. De fapt, orice răspuns trebuie să fie natural și ușor de înțeles, ușor de demonstrat și fără a putea fi combătut. Astfel doar, poate fi considerat un adevăr.

1 – De ce au oamenii canini? Toată lumea știe că principalul rol al caninilor se poate observa foarte ușor la animalele de pradă, cu care își prind, își omoară prada și o sfârtecă pentru a putea fi înghițită. Așadar întrebarea este: prezența caninilor la oameni este indiciul dat de natură că oamenii ar trebui să mănânce animale, carne? Am început să mă interesez de acest aspect și am observat că în cazul animelelor carnivore caninii sunt foarte proeminenți, ascuțiți și extrem de puternici, la omnivore la fel, la animalele vegetariene caninii sunt mai mici și nu la fel de puternici. Ei sunt folosiți cel mult pentru apărare și nu pentru a sfârteca hrana.

La om, caninii sunt mai puternici decât incisivii, dar mult mai slabi decât la un carnivor, nu sunt proeminenți, nu sunt ascuțiți și nu indică în niciun fel că omul ar folosi caninii pentru a mânca animale. În plus, caninii noștri sunt foarte folositori pentru a lua coaja jos de pe fructe sau legume. Încearcă să muști un măr și vei vedea că îl vei mușca folosind caninul. Încearcă să decojești o portocală și o vei face cu caninul. Când vorbesc cu pacienții mei și din observațiile făcute de-a lungul timpului, am observat că oamenii își folosesc caninii în cu totul alt fel decât o fac carnivorele. În plus, caninii au această formă la om pentru a putea proteja întregul grup de dinți, prin ghidajul canin.

2 – Să vorbim despre incisivi! Aici e și mai simplu. La carnivori și omnivori, incisivii sunt scurți și ascuțiți, oarecum în formă conică sau de vârf de lance. Ei folosesc incisivii pentru a îndepărta bucățile de carne rămase pe oase și pentru a ridica anumite obiecte. La ierbivori și om sunt lați, cu o muchie, plați, în formă de lopată. Ei au rolul de a secera sau de a tăia alimentele moi, care nu necesită efort. Ei nu sunt, prin forma lor, ideali pentru forțe de tracțiune, tocmai datorită formei lor plate.

Nu vei putea trage de ceva cu ei, așa cum fac animalele carnivore când trag carnea de pe os sau când un câine trage de capătul unei funii, când se joacă. La o asemenea presiune, incisivii noștri ar ceda. Știu asta și sunt foarte atent la aceste aspect când realizez, mai ales, fațete. Fațetele nu ar rezista la astfel de tracțiuni specifice carnivorelor și, totuși, pacienții nu se întorc înapoi cu fațetele rupte, deci nu își supun dinții la forțe pentru care nu sunt pregătiți.

3 – Molari, premolari… I-am pus în aceeași categorie deoarece au aproximativ aceeasi funcție – de masticație. La carnivori aceștia sunt ascuțiți, cu cuspizi puternici cu o ocluzie puternică. Cuspizii (vaârfurile) se întrepătrund cu cei ai dinților de pe arcada opusă, adânc, potrivit pentru alimentația lor. La ierbivore și om, acești cuspizi sunt mai aplatizați, ușor rotunjiți chiar, pentru a mesteca hrana înainte de a o înghiți.

Să vorbim acum despre mestecat!

4 – Masticația – La carnivore, masticația nu există, ele sfârtecă hrana și fie o înghit întreagă, fie înghit bucăți mari din aceasta. Acesta este și motivul pentru care dinții în general au o formă ascuțită, sunt puternici și se întrepătrund adânc. Observați un câine cum mănâncă. Noi stăm la masă, mestecăm și câinele nostru se uită la noi. Înduplecați de privirea lui, îi aruncăm și lui ceva, bucată pe care o înghite imediat. În cel mai bun caz o zdrobesc.

La ierbivore și la oameni este necesară o masticație prelungită, pentru a procesa alimentele pentru care sunt pregătite a le mânca. De fapt, oamenii pentru a fi capabili să mănânce carne au învățat s-o fiarbă și s-o pregătească la foc, o taie și o prepară înainte de a ajunge în gură, tocmai pentru că dinții și masticația nu pot face ceea ce fac carnivorii cu carnea.

5 – Oasele, mușchii și articulațiile – La carnivore, oasele sunt puternice pentru a permite inserarea unor mușchi ce dau o mușcătură puternică, unghiul maxilarelor este ascuțit, în timp ce la ierbivore este mai mult un arc de cerc. Mușchiul temporal, cel ce permite închiderea mandibulei, este foarte puternic la carnivore, pentru a crea o mușcătură puternică. La om, mușchii dezvoltați sunt cei ce permit masticația, nu mușcătura.

Deschiderea gurii la carnivore este largă, la ierbivore este mică, iar chiar dacă despre unii oameni se zice că au gură mare, aceasta este o remarcă la figurat. Articulațiile ierbivorelor nu permit o deschidere largă, pentru că legumele, plantele și fructele nu necesită o deschidere largă, în timp ce pentru a vâna prada și a o ucide, este nevoie de mușchi puternici pentru o mușcătură puternică și de o gură mare (la propriu, de data asta).

6 – Saliva – Principala diferență este că saliva la om și la ierbivore are proprietatea de a iniția procesul de digestie, prin enzimele pe care le conține, enzime care în saliva carnivorelor lipsesc. De fapt, toate se leagă, pentru că pentru orice există o explicație. De ce ar avea nevoie de enzime în salivă carnivorele, din moment ce carnea nu poposește în gura lor, ci doar o tranzitează, fiind înghițită pe loc, fără masticație? Stau să mă gândesc… și nu îmi vine în minte niciun exemplu de un animal ce mestecă, înainte de a înghiți, carnea, cu excepția omului. Oare natura ne-a creat așa diferit? Nu cred… poate noi ne-am învățat să mestecăm carne, carne ce înainte de a o introduce în gură o procesăm, o fierbem, o tăiem, o sărăm, o prăjim, o combinăm și o mâncăm…

Concluzie: Dacă nu aș fi vazut in viata mea un om, și m-aș fi întrebat ce să dau acestui animal (Om) să mănânce, studiind restul mamiferelor ce trăiesc pe această planetă, din punctul meu de vedere, ca dentist, aș hrăni Omul cu plante și cu fructe. NU aș da acestui Om de mâncare carne. Din punct de vedere stomatologic, Omul nu este echipat pentru a se hrăni cu carne.

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

10 minute ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

52 de minute ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

2 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

2 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

3 ore ago