Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

Odată cu interesul crescut pentru alimentația bazată pe fructe, legume și semințe, eliminând mâncarea bazată pe produse de origine animala (carne, lapte, ouă), mi-am pus și eu, la rândul meu, întrebarea: Omul este ierbivor, omnivor sau carnivor? Unde este adevărul? Care este tipul de alimentație ce se potrivește cel mai bine unui stil de viață sănătos, natural și fiziologic?

Interesul meu m-a dus cu observațiile în sfera în care activez: stomatologia; așa că am început să investighez domeniul pe care îl cunosc cel mai bine. Cum spune un vechi proverb japonez: „Nenumărate sunt drumurile ce duc în vârful muntelui Fuji, dar vârful este unul singur“, mi-am zis că drumul pe care voi pleca eu spre a ajunge la adevăr este prin observațiile și studiile făcute în sfera mea de activitate profesională.

Prima întrebare (și primul răspuns) a venit destul de natural și usor. De fapt, orice răspuns trebuie să fie natural și ușor de înțeles, ușor de demonstrat și fără a putea fi combătut. Astfel doar, poate fi considerat un adevăr.

canini1

1 – De ce au oamenii canini? Toată lumea știe că principalul rol al caninilor se poate observa foarte ușor la animalele de pradă, cu care își prind, își omoară prada și o sfârtecă pentru a putea fi înghițită. Așadar întrebarea este: prezența caninilor la oameni este indiciul dat de natură că oamenii ar trebui să mănânce animale, carne? Am început să mă interesez de acest aspect și am observat că în cazul animelelor carnivore caninii sunt foarte proeminenți, ascuțiți și extrem de puternici, la omnivore la fel, la animalele vegetariene caninii sunt mai mici și nu la fel de puternici. Ei sunt folosiți cel mult pentru apărare și nu pentru a sfârteca hrana.

La om, caninii sunt mai puternici decât incisivii, dar mult mai slabi decât la un carnivor, nu sunt proeminenți, nu sunt ascuțiți și nu indică în niciun fel că omul ar folosi caninii pentru a mânca animale. În plus, caninii noștri sunt foarte folositori pentru a lua coaja jos de pe fructe sau legume. Încearcă să muști un măr și vei vedea că îl vei mușca folosind caninul. Încearcă să decojești o portocală și o vei face cu caninul. Când vorbesc cu pacienții mei și din observațiile făcute de-a lungul timpului, am observat că oamenii își folosesc caninii în cu totul alt fel decât o fac carnivorele. În plus, caninii au această formă la om pentru a putea proteja întregul grup de dinți, prin ghidajul canin.

2 – Să vorbim despre incisivi! Aici e și mai simplu. La carnivori și omnivori, incisivii sunt scurți și ascuțiți, oarecum în formă conică sau de vârf de lance. Ei folosesc incisivii pentru a îndepărta bucățile de carne rămase pe oase și pentru a ridica anumite obiecte. La ierbivori și om sunt lați, cu o muchie, plați, în formă de lopată. Ei au rolul de a secera sau de a tăia alimentele moi, care nu necesită efort. Ei nu sunt, prin forma lor, ideali pentru forțe de tracțiune, tocmai datorită formei lor plate.

Nu vei putea trage de ceva cu ei, așa cum fac animalele carnivore când trag carnea de pe os sau când un câine trage de capătul unei funii, când se joacă. La o asemenea presiune, incisivii noștri ar ceda. Știu asta și sunt foarte atent la aceste aspect când realizez, mai ales, fațete. Fațetele nu ar rezista la astfel de tracțiuni specifice carnivorelor și, totuși, pacienții nu se întorc înapoi cu fațetele rupte, deci nu își supun dinții la forțe pentru care nu sunt pregătiți.

3 – Molari, premolari… I-am pus în aceeași categorie deoarece au aproximativ aceeasi funcție – de masticație. La carnivori aceștia sunt ascuțiți, cu cuspizi puternici cu o ocluzie puternică. Cuspizii (vaârfurile) se întrepătrund cu cei ai dinților de pe arcada opusă, adânc, potrivit pentru alimentația lor. La ierbivore și om, acești cuspizi sunt mai aplatizați, ușor rotunjiți chiar, pentru a mesteca hrana înainte de a o înghiți.

Să vorbim acum despre mestecat!

canini2

4 – Masticația – La carnivore, masticația nu există, ele sfârtecă hrana și fie o înghit întreagă, fie înghit bucăți mari din aceasta. Acesta este și motivul pentru care dinții în general au o formă ascuțită, sunt puternici și se întrepătrund adânc. Observați un câine cum mănâncă. Noi stăm la masă, mestecăm și câinele nostru se uită la noi. Înduplecați de privirea lui, îi aruncăm și lui ceva, bucată pe care o înghite imediat. În cel mai bun caz o zdrobesc.

La ierbivore și la oameni este necesară o masticație prelungită, pentru a procesa alimentele pentru care sunt pregătite a le mânca. De fapt, oamenii pentru a fi capabili să mănânce carne au învățat s-o fiarbă și s-o pregătească la foc, o taie și o prepară înainte de a ajunge în gură, tocmai pentru că dinții și masticația nu pot face ceea ce fac carnivorii cu carnea.

5 – Oasele, mușchii și articulațiile – La carnivore, oasele sunt puternice pentru a permite inserarea unor mușchi ce dau o mușcătură puternică, unghiul maxilarelor este ascuțit, în timp ce la ierbivore este mai mult un arc de cerc. Mușchiul temporal, cel ce permite închiderea mandibulei, este foarte puternic la carnivore, pentru a crea o mușcătură puternică. La om, mușchii dezvoltați sunt cei ce permit masticația, nu mușcătura.

Deschiderea gurii la carnivore este largă, la ierbivore este mică, iar chiar dacă despre unii oameni se zice că au gură mare, aceasta este o remarcă la figurat. Articulațiile ierbivorelor nu permit o deschidere largă, pentru că legumele, plantele și fructele nu necesită o deschidere largă, în timp ce pentru a vâna prada și a o ucide, este nevoie de mușchi puternici pentru o mușcătură puternică și de o gură mare (la propriu, de data asta).

6 – Saliva – Principala diferență este că saliva la om și la ierbivore are proprietatea de a iniția procesul de digestie, prin enzimele pe care le conține, enzime care în saliva carnivorelor lipsesc. De fapt, toate se leagă, pentru că pentru orice există o explicație. De ce ar avea nevoie de enzime în salivă carnivorele, din moment ce carnea nu poposește în gura lor, ci doar o tranzitează, fiind înghițită pe loc, fără masticație? Stau să mă gândesc… și nu îmi vine în minte niciun exemplu de un animal ce mestecă, înainte de a înghiți, carnea, cu excepția omului. Oare natura ne-a creat așa diferit? Nu cred… poate noi ne-am învățat să mestecăm carne, carne ce înainte de a o introduce în gură o procesăm, o fierbem, o tăiem, o sărăm, o prăjim, o combinăm și o mâncăm…

Concluzie: Dacă nu aș fi vazut in viata mea un om, și m-aș fi întrebat ce să dau acestui animal (Om) să mănânce, studiind restul mamiferelor ce trăiesc pe această planetă, din punctul meu de vedere, ca dentist, aș hrăni Omul cu plante și cu fructe. NU aș da acestui Om de mâncare carne. Din punct de vedere stomatologic, Omul nu este echipat pentru a se hrăni cu carne.

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

zet a spus: (septembrie 23rd, 2013 at 10:07 )

Ai uitat ca la origine oamenii au fost vinatori,apoi au evoluat in agricultori?In rest ce ati scris e OK.

George a spus: (septembrie 23rd, 2013 at 13:49 )

Prima data cred ca au mancat fructe si ce au gasit prin natura, apoi cu timpul au invatat sa vaneze de foame, poate luand exemplul animalelor de prada care mancau alte animale, apoi au inceput sa faca agricultura, si restul, cred ca asta e ordinea corecta.

George a spus: (septembrie 23rd, 2013 at 19:50 )

Un videoclip animat pe tema asta, dar in engleza:

Herbivore VS. Carnivore ~ You Be The Judge
http://www.youtube.com/watch?v=lOdVW6RWG8o

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.  „Vrăjmașul cel din urmă care va fi nimicit este moartea.”  (I Corinteni 15, 26) Hristos a înviat!                                    Iubiți fii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului
Top