Categories: Sănătate

CJAS verifica prin telefon frauda din sistemul sanitar

Furnizorii de servicii medicale din Timiș cer, din această lună, numerele de telefon ale pacienților pe care-i consultă. Aceștia ar putea fi sunați și verificați de reprezentanții casei de sănătate. E măsura la care a recurs CJAS, care vrea să descifreze misterul fraudelor din sistem.

Scandalul imens în care a fost implicat spitalul privat Atena, care a decontat de la CJAS Timiș sute de internări fictive are repercusiuni asupra tuturor furnizorilor de servicii medicale din județ. Datele pacienților au fost adunate în campanii gratuite de analize, unde oamenilor li s-au copiat cărțile de identitate. Pe de altă parte, reprezentanții CJAS nu-și explică de ce bolnavii îşi plătesc tratamentele în spital, iar unităţile sanitare cer decontarea unor servicii medicale care nu au fost prestate niciodată. Astfel de situaţii par să fie tot mai dese în ultima perioadă, iar numărul plângerilor venite din partea asiguraţilor este tot mai mare. Pentru că n-a reușit să descifreze misterul, CJAS Timiș cere, din această lună, numerele de telefon ale pacienților de la toți furnizorii de servicii medicale.

„În vederea verificării facile a realităţii serviciilor medicale efectuate şi pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor spitalelor în interesul bolnavilor, CJAS Timiş a obligat spitalele ca pe lângă raportarea pe care o depun lunar, sub semnătură proprie, în ceea ce priveşte realitatea şi exactitatea serviciilor efectuate, să depună în plus şi o bază informatică cu adresa şi numărul de telefon al pacienţilor cărora le-au acordat servicii medicale. Această decizie a fost luată ca urmare a numărului mare de sesizări venite din partea asiguraţilor şi a controalelor efectuate la furnizorii de servicii medicale”, spune purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș, Mariana Marcu.

Totodată, spitalele private care au contract cu CJAS vor fi obligate să depună, odată cu raportarea, şi o copie după factura de coplată. Medicii de familie au primit și ei o directivă prin care sunt „rugați” să trimită la CJAS numerele de telefon ale pacienților pe care-i consultă în fiecare lună.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago