Unul dintre motivele prezentării la dentist poate fi și acela că observi ceva diferențe la dintele tău. Medicul tău dentist îți poate confirma dacă într-adevăr este carie, iar în urma tratamentului te vei alege cu o obturație (plombă).
Până aici, toate bune și frumoase: ți se face anestezia, ți se izolează cu o membrană dintele pe care ți se lucrează, se îndepărteaza caria, auzi ceva despre un anume acid, bonding și compozit fotopolimerizabil, întărit cu o anume lampă foto. Medicul ridică scaunul, te invită să clătești gura, după care revii în poziția de lucru. Ți se verifică cu o hârtie de articulație dacă este înaltă obturația, apoi se finisează. Ședința la dentist ia sfârșit, toată lumea e mulțumită!
Trece efectul anesteziei și… surpriză! Dintele doare! Și mai mare surpriză, mai ales dacă înainte nici măcar nu a durut! În mintea pacientului apare o serie de întrebări, mai ales dacă trece o zi de la vizită la dentist, trec două, trei… o săptămână, și încă doare!
Sunt multiple cauze care pot duce la o durere de genul acesta. Poate să doară:
– Dacă în momentul în care a fost îndepărtată caria, aceasta nu a fost îndepărtată în totalitate.
– Dacă plomba este înaltă. E suficient să fie înaltă într-un singur loc de pe plombă și acel loc va face să sensibilizeze dintele ca întreg. Această înălțime a plombei acționează ca o spina iritativă, ce clar duce la durere.
– Dacă compozitul nu a fost așezat în straturi la nivelul cavității. Materialul compozit se contractă într-un anume fel la lumina lămpii fotopolimerizabile. De asemenea, lampa nu întărește un material compozit decât pe o anumită grosime a materialului. Astfel că, dacă este pus un strat foarte gros de compozit, posibil ca lumina lămpii să nu pătrundă în totalitate.
– Dacă totuși caria a fost îndepărtată în totalitate, plomba nu este înaltă, compozitul a fost așezat pe straturi la nivelul cavității, atunci ar putea să doară datorită faptului că, după spalarea acidului, zona clar trebuie uscată pentru a o pregăti pentru aplicarea de bonding. Ei bine, dacă această uscare se face excesiv, anumite fibre Tomes pot fi afectate, și poate de asemenea duce la apariția durerii.
Modalitățile de rezolvare a problemelor apărute:
– Revii la dentistul tău! Dacă e înaltă plomba, se ia din înălțimea acesteia.
– Dacă nu e înaltă, se îndepărtează plomba și trebuie văzut ce este sub plombă. În mod cert, trebuie refăcută obturația și ținut dintele sub observație.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…