Categories: Administratie

Dezbaterile publice organizate la pranz sunt cam degeaba

Dezbaterea publică pe tema programului de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice n-a avut prea mare succes. Unul dintre motivele prezenței scăzute a celor potențial interesați ar putea fi și ora la care a fost organizată întâlnirea. Primarul Nicolae Robu a stat zece minute și a adus în discuție penalizarea celor care nu vor să intre în program.

Organizată vineri, la ora 13, dezbaterea publică pe marginea programului de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice n-a reușit să adune în sala de consiliu a PMT mai mult de 15 persoane. Conform proiectului, proprietarii unor astfel de imobile le vor putea renova cu ajutorul primăriei, care va finanţa 20% din preţul lucrării. Restul va plătit tot de municipalitate și va fi restituit în zece ani, fără dobândă, dar rambursat cu rata inflației.

În program pot intra sute de clădiri istorice din zona Cetate și cartierele Fabric şi Iosefin. Lista acestora este anexată proiectului de hotărâre. „Pentru a intra în program trebuie să existe un acord unanim al perosanelor din clădire şi să existe o autorizaţie de construire valabilă. Reabilitările includ lucrări la acoperiş, ornamente, faţade, balcoane şi vitrine”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu. Ca de obicei, Nicolae Robu a întârziat, iar apoi s-a retras din dezbatere după zece minute. El nu a pierdut însă ocazia de a anunța că proprietarii care nu vor să intre în progra, vor fi sancționați. „Nu mai putem asista la avansarea acestei stări de degradare. Ne bazăm pe spiritul de timişorean, care înseamnă un bun gospodar. Dacă vom întâlni refuz în cazul unora, vom face uz în cadrul legal de pârghii pentru a duce lucrurile pe făgaşul normal”, a declarat primarul. Consilierul local PNŢCD Adrian Orza spune însă că zugrăvitul și înlocuirea ornamentelor nu rezolvă gravele probleme ale imobilelor istorice. „Majoritatea au probleme de structură, pe care vopsirea și refacerea acoperișului nu le vor rezolva. Dacă vrem să reabilităm clădirile, trebuie să începem cu structura de rezistenţă”, a spus Orza. Bani pentru acest program deocamdată nu sunt. Sumele urmează să fie alocate în bugetul pentru anul viitor.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

11 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

14 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

14 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

15 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

15 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

15 ore ago