De ce este indicat examenul radiologic? Nu este periculos pentru sănătate să ne iradiem? Este chiar obligatoriu? De nenumărate ori am auzit aceste întrebări, întrebări pe care le-aș pune și eu daca nu aș ști deja răspunsul la ele. Așa că voi încerca să dau răspunsul la majoritatea întrebărilor legate de radiografii, pentru a demonstra importanța radiologiei în actul medical în general, și în stomatologie în particular.
1 – De ce să fac o radiografie?
Pentru că, din păcate, dar în mod natural, omul nu poate să vadă prin oase. Nici medicul nu poate să vadă prin oase și prin mușchi, nu poate să vadă prin dinți și prin ligamente, dar cu ajutorul radiologiei poate. Poate să vadă ceea ce cu ochiul liber nu reușește si astfel are la îndemână informații foarte importante pentru a putea pune un diagnostic corect. Doar pe baza unui diagnostic corect se poate face un plan de tratament corect. Sunt sigur că nu ai vrea ca medicul să ghicească diagnosticul și să facă un tratament la întâmplare bazându-se pe noroc.
2 – Dar nu e periculos să mă iradiez?
Evident, vei fi expus la o oarecare doză de radiație. Dar, dacă se iau măsuri minime de siguranță (șorț cu plumb, radiație țintită la locul investigat, aparatură modernă digitală), doza de radiație este foarte mică și nu pune în pericol sănătatea pacientului. Comparativ cu radiația la care ne expunem zilnic, prin simpla noastra existență cotidiană, radiația din stomatologie nu constituie un motiv de îngrijorare.
3 – Este obligatoriu să fac radiografia?
Nu, nu e obligatoriu. Medicul nu te poate obliga să faci acest lucru, dar este recomandat să o faci. Ținând cont de avantajele pe care ți le dă examenul radiologic, nu văd care ar fi motivele să nu o faci.
4 – De ce unii medici nu fac radiografii?
La asta nu am răspuns.
5 – Ce se poate vedea pe o radiografie?
Am dat câteva exemple:
Cazul 1 – se poate pune un diagnostic și se poate face un plan de tratament general, se verifică tratamentele efectuate și rezultatul obținut. Astfel există certitudinea unui act medical corect.
Cazul 2 – se poate vedea o infecție în os și se poate alege planul corect de tratament, plan ce este diferit de planul ce ar fi fost făcut fără radiografie. Așa s-a evitat o eroare grava de tratament.
Cazul 3 – se verifică tratamentul efectuat și după câteva luni se dă verdictul: dintele a fost salvat. Am reușit.
În concluzie: Fără radiologie, stomatologia modernă nu poate exista. Fără radiologie un diagnostic corect, un plan de tratament corect și un rezultat bun sunt imposibile.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…