Categories: Social

Cauciucurile de iarna sunt esentiale pentru siguranta in trafic

Siguranța în trafic pe timp de iarnă a fost dezbătută, marți, la Timișoara, de reprezentanți ai Poliției, Autorității Rutiere Române (ARR) și ai unor companii care produc anvelope. A fost elaborat și un pliant pe această temă, realizat cu sprijinul campionului la raliuri Titi Aur.

Pliantul „Siguranţa rutieră pe timp de iarnă” a fost lansat, în premieră, la Timişoara. La realizarea lui au contribuit campionul Titi Aur, șeful ARR, Sorin Supuran, reprezentanți ai IGPR și ai firmelor producătoare de anvelope. Șoferii români sunt convinși că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în intervalul 1 noiembrie și 1 aprilie, însă chiar și așa, sunt încă destui cei care aleg să nu se conformeze. „De obicei, pe noi ne cam surprinde iarna. Anul trecut, în 8 decembrie, când a venit prima zăpadă, am fost surprinși. Drumul spre Cenad a fost blocat de câteva TIR-uri bulgărești care aveau cauciucuri de vară. Trebuie să ne luăm măsuri de prevedere când programăm deplasări mai lungi, să avem la noi nisip, lopată, lanțuri”, spune comisarul Gheorghe Moldovan, de la IPJ Timiș.

Gheorghe Ionescu, inginer la ARR Timiş, îi sfătuieşte pe șoferi să se ferească de mecanicii auto neautorizați care repară mașini după ureche. Ionescu spune că șoferii vor plăti mai mult dacă nu vor apela la service-uri autorizate. De asemenea, riscul de a face accident este mai mare. „Cei care folosesc vara cauciucurile de iarnă le uzează foarte multe și ajung ca poliția să le ia talonul. O preocupare a noastră în acest sezon este controlul produselor lanțurile antiderapante, precum și lichidele de parbrize”, mai spune specialistul ARR.

Statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește siguranța rutieră. În Europa, doar Lituania depășește România la numărul de decese cauzate de accidente. Autoritatea Rutieră Română, Direcţia Rutieră a IGPR şi pilotul de raliuri Titi Aur au contribuit la realizarea unui pliant informativ şi preventiv în domeniul circulaţiei, „Siguranța rutieră pe timp de iarnă”. În pliant găsiți informații utile despre siguranţa rutieră pe timp de iarnă dar şi sfaturi de la Titi Aur, coordonator al unei școli de conducere preventivă. Pliantul este tipărit în 10.000 de exemplare, prezentări similare celei de la Timișoara urmând să aibă loc la București și Sibiu.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago