Categories: Administratie

Cimitirele, tot pe mana firmelor care au tepuit primaria

Primăria Timișoara are o „gaură” de circa un milion de euro, din cauza firmelor care au concesionat cimitirele, dar le permite unora dintre ele să participe la licitațiile care le dau drepturi depline asupra mormintelor și în anii următori. Le cere totuși să plătească redevența în avans, iar dacă n-o fac, contractul le va fi reziliat.

Primarul Nicolae Robu declara, în luna mai, că, din cauza administratorilor de cimitire, bugetul local a fost grav prejudiciat. „Cimitirele au fost foarte prost gestionate. Unii au făcut bani foarte mulţi pe nenorocirile oamenilor şi nici măcar nu au avut bunul simţ să achite obligaţiile asumate prin contractul cu primăria. Este o sumă uriaşă, de circa un milion de euro, pe care PMT nu a putut s-o încaseze”, spunea liberalul.

Jumătate de an mai târziu, administrația locală nu pare să-și fi învățat lecția. În următoarele zile, ea trebuie să anunţe firmele câştigătoare ale licitațiilor pentru cimitirele Calea Buziaşului, Rusu Şirianu şi Calea Şagului. Două firme care au călcat în picioare orice regulă și-au depus dosarele și au mari șanse să câștige. Una dintre acestea este „Vânătorul”, care revine sub un alt nume, SC „ADH Matkons” SRL. Firma „Vânătorul” administrează cimitirul din Calea Buziaşului, unde a permis ridicarea a zeci de monumente ţigăneşti ilegale. „ADH Matkons” a oferit primăriei o redevenţă de 1,35 de milioane de lei, care bate de departe ofertele depuse, pentru același cimitir, de firmele „Denis-Alex”, cu 480.300 lei, şi „God Company”, cu 615.009 lei.

„Denis-Alex” încearcă și în Calea Șagului, unde și-a lipit deja autocolantele pe toate porțile de acces. Firma are în concesiune cimitirele din Calea Lipovei şi de pe Stuparilor, unde a încălcat orice reguli. Acum șase ani, a spart zidul cimitirului din Calea Lipovei și a făcut, fără autorizație, un magazin de pompe funebre. Văzând că nu păţește nimic, a început o nouă construcţie ilegală în același cimitir: o capelă cu etaj şi mansardă. O sală de priveghi, la fel de ilegală, a fost ridicată și în cimitirul de pe strada Stuparilor. „Denis-Alex” oferă o redevenţă de 930.300 lei pentru cimitirul din Calea Şagului. Se luptă aici cu „God Company”, care a oferit doar 615.009 lei. Aceeași „God Company” va câştiga licitaţia pentru cimitirul Rusu Şirianu, unde a depus singura ofertă înregistrată.

Deși va concesiona cimitirele unor „specialiști” în fentarea plății taxelor, primăria s-a gândi să îşi ia o oarecare măsură de siguranţă. Astfel, redevența va trebuie plătită în avans, la fiecare două luni și jumătate pentru următoarele trei luni. Dacă nu plătesc, contractul se reziliază, iar în 15 zile firmele vor fi nevoite să plece din cimitirele pentru care au câștigat licitația.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago