Categories: Sfaturi juridice

Modificarea legii zilierilor

La doi ani de la intrarea în vigoare a legii care reglementează munca desfășurată de persoanele angajate ca zilieri, realitățile practice au dovedit că se impune modificarea reglementărilor actuale, fapt care a fost într-o oarecare măsură concretizat prin intrarea în vigoare a Legii nr. 277/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Legea nr. 277/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 661 din data de 29.10.2013.

Principalele modificări

Extinderea noțiunii de beneficiar

Dacă, potrivit reglementarii anterioare, beneficiarii lucrărilor desfășurate de zileri puteau fi doar persoanele juridice, noua reglementare extinde sfera de aplicare și în cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate (PFA) și întreprinzătorului persoană fizică titular al întreprinderii individuale sau al întreprinderii familiale.

Specificarea caracterului „ocazional” al activității necalificate prestate de zilieri

Reglementarea mai riguroasă în ceea ce privește munca minorilor

Noua reglementare aduce o serie de modificări prin care se urmărește o protecție mai sporită a muncii desfășurate de zilierii minori, modificări care sunt într-o oarecare măsură similare cu cele prevăzute de Codul Muncii cu privire la munca minorilor în baza unui contract de muncă, după cum urmează:
– durata maximă de lucru în cazul minorului ziler este de 30 de ore pe săptămână
– zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopții
– între 15 si 16 ani, minorul va putea presta activități necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă nu îi sunt periclitate dezvoltarea și sănătatea personală.

Modificări cu privire la plata remunerației

Legea nr. 277/2013 introduce posibilitatea ca plata remunerației datorată zilierului să se poata realiza nu numai la sfârșitul fiecărei zile de lucru, dar și la sfârșitul perioadei activității, însă numai în baza acordului scris al părților.

Introducerea Registrului de evidență al zilierilor în formă electronică

Transmiterea către inspectoratul teritorial de muncă a extrasului Registrului de evidență al zilierilor se va putea face de acum încolo și pe suport electronic. Modelul registrului electronic de evidență a zilierilor și modalitatea de completare se aprobă prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Utilizarea fișelor de instruire colectivă prevăzute de legea securității și sănătății în muncă

Instruirea zilnică a zilierului cu privire la activitatea pe care urmează s-o presteze, riscurile și pericolele la care poate fi expus și cu privire la drepturile sale se va consemna în fișa de instruire colectivă, conform modelului prevăzut în anexa 12 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă.

Limitarea utilizării zilierilor cu privire la anumite activități

Activitățile de manipulare de mărfuri și activitățile de curățenie și întreținere pot fi prestate de zilieri numai în domeniile de activitate agricultură; vânătoare și pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură și acvacultură; pomicultură și viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural; manipulări de mărfuri.

Se introduc sancţiuni contravenţionale pentru beneficiarul care nu pune la dispozitia zilierului echipament de protecție și mijloacele tehnice necesare desfășurării activității.

Mai multe informații pe teme juridice găsiți aici.

Share
Published by
Pro-Legal .ro

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

9 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

12 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

14 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

16 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

19 ore ago