Categories: Poli Timisoara

La multi ani, Poli Timisoara!

Da, au trecut deja 92 de ani de când fotbalul este vedeta Politehnicii din Timişoara! Un club care le-a adus bucuria în casă timişorenilor şi bănăţenilor prin performanţele obţinute şi prin starea de spirit creată în jurul lui. Patima s-a cuibărit in sufletul suporterilor timişoreni, cei care au râs sau au plâns pentru mare lor iubire: Poli Timişoara!

Începuturile au fost timide, atunci când o mână de profesori şi studenţi au înfiinţat secţia de fotbal a Politehnicii. Era considerată, în acea perioadă, echipa românilor. Până după cel de-al doilea război mondial, Poli a stat, timp de mai bine de două decenii, în umbra „galacticilor” şi „extratereştrilor” fotbalului românesc de atunci, Chinezul Timişoara şi Ripensia Timişoara. Anul 1948 este unul dintre cei mai importanţi în istoria echipei de fotbal. Atunci Poli promova în primul eşalon. Istoria echipei care a evoluat în tricouri alb-negru, alb-albastru sau, începând cu 1966, alb-violet, avea să se îmbogăţească cu performanţe notabile în fiecare deceniu. A fost, în câteva rânduri, la un pas de cucerirea titlului naţional, a câştigat de două ori Cupa României. Au fost şi lacrimi, atunci când „studenţii” au retrogradat din primul eşalon.

Radiografie pe scurt a istoriei celei mai importante echipe din Banat
1920 – La îndemnul matematicianului Traian Lalescu, se pun bazele clubului sportiv al studenţilor timişoreni, prin înfiinţarea unei echipe de fotbal.
1921 – În 4 decembrie se organizează Adunarea Generală a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, clubul de fotbal organizându-se astfel oficial. Primul preşedinte a fost profesorul Victor Vlad, echipa evoluând in Campionatul districtual, categoria a III-a. Primul antrenor al echipei a fost italianul Carnelli, care pregătea echipa voluntar, fără pretenţiimateriale, acesta mai fiind antrenor şi la Club Atletic Timişoara. Meciurile oficiale se jucau pe stadionul „Patria”.
1924 – Poli promovează în Campionatul districtual categoria I, după succesul din barajul câştigat cu 2-0 în faţa celor de la Kadima.
1928 – Se inaugurează terenul Societăţii Politehnica, pe Bulevardul Mihai Viteazu, teren pe care în prezent îşi desfăşoară jocurile ASU Politehnica, echipa agreată de suporterii timişoreni.
1936-37 – Poli este repartizată în seria de vest a Diviziei C şi termină sezonul doar pe ultimul loc.
1938-40 – Poli revine în Campionatul districtual, unde nu se laudă cu rezultate apreciabile.
1942-1945 – Se pun bazele echipei ce avea să promoveze în primul eşalon. Poli dispută doar jocuri amicale, competiţiile oficiale fiind suspendate din cauza războiului mondial.
1945 – Ion Vasile este primul polist selecţionat în naţionala României pentru un joc cu Ungaria, pierdut de români cu 2-7.
1946-47 – Poli pierde barajul de promovare în primul eşalon în faţa concitadinilor de la CFR Timişoara.
1948 – Poli reuşeşte prima promovare în Divizia A, cu antrenorul Victor Carte pe banca tehnică. În acelaşi an Poli işi schimbă denumirea în Clubul Sportiv Universitar (CSU).
1950 – Echipa îşi schimbă din nou denumirea, devenind “Ştiinţa”Se schimbă şi culorile, acestea devenind alb-albastru, în loc de alb-negru. În acel sezon „Ştiinţa” se clasează pentru prima dată pe podium, obţinând locul 3.
1951 – Poli retrogradează în Divizia B pentru prima dată.
1956 – Ştiinţa ocupă locul 3 al Diviziei A.
1957-58 – Ştiinţa ocupa loucl 3 cu 27 de puncte, la fel ca Petrolul şi CCA, dar cu un golaveraj mai slab. La 6 iulie 1958, Poli câştigă pentru prima dată Cupa României. A fost 1-0 pentru studenţii timişoreni în confruntarea cu Progresul Bucureşti. În acelaşi an, atacantul Cisescu, golgheterul timişorenilor şi al României, devine primul atacant român care înscrie de şase ori într-un joc.
1958-59 – Poli retrogradează în B.
1963 – La 19 mai se inaugurează stadionul „1Mai”, actualul „Dan Păltinişanu”, în partida cu Crişana Oradea, scorul fiind 1-1.
1964 – Poli retrogradează în Divizia B.
1966 Echipa redevine „Politehnica” şi îşi schimbă culorile în alb-violet.
1967 – Poli retrogradează în B, unde va sta şase ani.
1970 – Poli îşi schimbă din nou denumirea, de această dată în Ripensia. Modificarea numelui a durat doar jumătate de an.
1973 – Se reuşeste revenirea în Divizia A.
1974 – Poli termină campionatul pe locul 7 şi ajunge în finala Cupei României pe care o pierde (2-4) în faţa Jiului Petroşani.
1977-78 – Poli ocupă locul 3 în Divizia A. La 13 septembrie 1978 Poli a debutat în cupele europene, învingând cu 2-0 pe MTK Budapesta prin golurile lui Păltinişanu şi Cotec. În retur a fost 1-2 şi Poli a mers mai departe în turul II al Cupei Uefa. Au urmat meciurile cu Honved, 0-4 a Budapesta şi 2-0 la Timişoara.
1979-80 – Poli cîştigă pentru a doua oară în istorie Cupa României cu 2-1, învingând în finală pe Steaua. Golurile au fost marcate de Vişan şi Păltinişanu. În toamna anului 1980, în Cupa Cupelor, Poli a întâlnit-o pe Celtic. În tur a fost 2-1 pentru scoţieni. În faţa a 50.000 de fani, Poli învinge cu 1-0 prin golul lui Păltinişanu şi se califică în turul II, acolo unde a fost eliminată de West Ham (0-4 si 1-0, gol Păltinişanu.)
1980-81 – Poli a pierdut finala cupei, învinsă de Universitatea Craiova cu 6-0. Primeşte dreptul de a juca în Cupa Cupelor, deoarece Craiova a câştigat în acel sezon eventul. În primul joc al Cupei Cupelor, Poli a bătut cu 2-0 pe Lokomotiv Leipzig, dar a pierdut în deplasare cu 5-0.
1982-83 – Poli retrogradează în B, dar joacă finala cupei, unde pierde cu 1-2 în faţa Craiovei.
1989 – Poli se califică în Cupa UEFA cu regretatul Costică Rădulescu pe bancă. În toamna anului 1990, pe 12 septembrie, respectiv 3 octombrie, are loc dubla cu Atletico Madrid: 2-0 la Timişoara prin golurile înscrise de Bungău şi Popescu şi 0-1 la Madrid, iar Poli obţinea o calificare incredibilă în turul II, acolo de unde a fost eliminată de Sportig Lisabona, după 7-0 în Portugalia şi 2-0 la Timişoara (goluri înscrise de Varga şi Vlaicu.)
1992 – Poli joacă finala Cupei Romaniei pe care o pierde în faţa Stelei după loviturile de la 11 metri. În toamna acelui an, în Cupa UEFA, Poli joacă cu Real Madrid, 1-1 la Timişoara şi 0-4 la Madrid.
1994 – Poli retrogradează.
1997 – Poli retrogradează din nou din primul eşalon.
1997-2002 – Urmează cinci ani negri în istoria lui Poli, care a ajuns mai întâi pe mâna lui Eugen Seracin şi mai târziu pe cea a lui Claudio Zambon, italianul de tristă amintire care a mutat echipa la Drăgăşani. Culmea umilinţei a fost retrogradarea echipei în liga a treia, dar salvarea a venit de la Dacia Piteşti, care a renunţat la locul din eşalonul secund cedându-l Politehnicii Timişoara.
2002-2003 – Toni Doboş, susţinut masiv de PSD, aduce AEK Bucureşti la Timişoara, echipă care a fuzionat cu Politehnica, astfel că echipa a revenit, printr-un tertip specific acelei perioade, în primul eşalon.
2005 – Începe o nouă eră la Poli. Finanţator devine Marian Iancu, cel care la început a transferat la Timişoara cei mai importanţi fotbalişti din România şi a instalat pe banca tehnică antrenori cu nume.
2008 – Poli ajunge în turul I al Cupei UEFA unde pierde în faţa lui Partizan Belgrad (1-2 la Timişoara şi 1-0 în Serbia).
2008-2009 – La finalul acelui sezon Poli a devenit vicecampioana României. A participat în turul II preliminar al UCL unde a eliminat-o pe deţinătoarea Cupei UEFA la acea vreme, Sahtior Donetk (2-2 în Ucraina prin golurile înscrise de Bucur şi 0-0 la Timişoara). În play-off Poli a pierdut în faţa celor de la Stuttgart (0-2 la Timişoara şi 0-0 in Germania.) După play-off Poli a ajuns în grupele Cupei UEFA, unde a făcut 5 puncte.
2009-2010 – Poli joacă în turul III preliminar al Europa League cu finlandezii de la MYPA pe care îi şi elimină. A fost 2-1 pentru Poli în deplasarea din Finlanda, iar la Timişoara a fost 3-3. A urmat dubla cu cei de la Manchester City, 0-1 şi 0-2.
2010-2011 – Poli termină sezonul pe locul 2 şi pierde din nou titlul. Din cauza problemelor administrative ale clubului, Poli este retrogradată în eşalonul secund.
2012 – Marian Iancu anunţă falimentul echipei din Liga II, care a promovat degeaba în primul eşalon. Municipalitatea şi CJT, la iniţiativa lui Nicolae Robu şi Titu Bojin, aduc la Timişoara ACS Recaş, echipă recent promovată în Liga II-a şi o redenumesc ACS Poli Timişoara. Este momentul în care fotbalul timişorean s-a împărţit în două tabere. Cei mai mulţi suporteri din galerie au ales o altă cale, preferând să susţină ASU Politehnica, echipă care la vremea respectivă evolua în campionatul judeţean, în vreme ce alţi timişoreni aprobă noul proiect fotbalistic în care sunt angrenate trei entităţi: Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Universitatea Politehnica.

Share
Published by
Sabin Cara

Recent Posts

Începând de astăzi se pot plăti taxele şi impozitele în comuna Şag

Taxele și impozitele pe anul 2025 se vor putea achita la casieria Primăriei Şag, începând…

O oră ago

Crin Antonescu, reconfirmat drept prezidenţiabil al coaliţiei guvernamentale. Alegeri pe 4 şi 18 mai

Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai, au decis liderii coaliției de…

10 ore ago

Proiectul de extindere al Oncohelp intră în dezbatere publică la Primăria Timișoara. Are probleme, spune Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat și primit organizarea unei dezbateri publice pe un proiect…

14 ore ago

Facultatea de Arte și Design Timișoara se pregătește de sărbătoare în 2025

În 2025, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT sărbătorește 35 de ani de…

14 ore ago

Abonamentele TimPark pentru anul 2024 sunt valabile până în 15 ianuarie

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31.12.2024 pot fi folosite până…

15 ore ago

44 de persoane au rămas fără permis. Zeci de oameni, certați cu legea la început de an

În perioada 1-7 ianuarie 2025, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, atât…

18 ore ago