Întâi au vizionat un film care explică exact procedura prin care sunt extrase gazele de șist, dar și riscurile la care este expus mediul, apoi au discutat pe această temă. Joi seară, la Universitatea de Vest, s-a încercat o dezbatere serioasă pe marginea subiectului care a inflamat România în ultimele luni. Concluzia a fost că oamenilor nu li se spune întreg adevărul.
Câteva zeci de tineri au venit, joi seară, la dezbaterea „Exploatarea gazelor de şist: dezvoltare durabilă sau dezastru ecologic”. Întâi a fost proiectat un documentar despre operațiunile de extragere a gazelor de șist și despre posibilele efecte negative asupra mediului. Ideea de la care a plecat dezbaterea a fost aceea că guvernul nu este deloc dispus la dialog, oferă foarte puține date despre prospecțiuni și gaze de șist și ignoră în totalitate opoziţia cetăţenilor. „Pentru că nu se fac dezbateri, deși se întâmplă multe în ţară, oamenii nu au de unde să-și ia informaţii în mod organizat. Primul ministru le-a mulţumit jandarmilor pentru modul în care i-au bătut pe oameni, asemănător felului în care Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor. Se întâmplă lucruri rele, guvernul nu spune nimic, este chiar mulţumit, preşedintele nu spune nimic, presa tace şi atunci lucrurile se întâmplă. Şi atunci mă gândesc că oameni responsabili trebuie să ia atitudine între ei”, a spus economistul Ioan Savu. Tinerii au încercat să clarifice unele probleme în contextul în care guvernul nu răspunde întrebărilor societăţii civile despre riscurile de mediu. „S-a dovedit pentru Statele Unite că este extraordinar de nociv, în Anglia că este nociv, parlamentul german a oprit, cel francez la fel, toţi sunt împotrivă, iar noi suntem veseli”, a mai spus Savu.
La întâlnire au participat şi protestarii din Piaţa Victoriei. „Noi ridicăm mingi la fileu, poate sunt oameni din partea adversă care susţin acestă exploatare. Sper să avem un cadru de discuţii cu păreri pro şi contra. Ar fi frumos să avem păreri echilibrate şi să avem şi oameni din partea prospecţiunilor, care să argumenteze ce fac. Totuşi, este vorba de contracte secrete, secretizate voit de putere, deci sunt multe chei pe care noi nu le ştim şi în mod cert cei de la prospecţiuni au chei din acele contracte secrete”, a explicat Florin Arhire. Din păcate, nimeni din partea autorităților sau a firmelor de prospecțiuni nu a onorat invitația de a participa la dezbaterea de la UVT.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…