Categories: Social

Ponta le-a multumit jandarmilor cum le-a multumit Iliescu minerilor

Întâi au vizionat un film care explică exact procedura prin care sunt extrase gazele de șist, dar și riscurile la care este expus mediul, apoi au discutat pe această temă. Joi seară, la Universitatea de Vest, s-a încercat o dezbatere serioasă pe marginea subiectului care a inflamat România în ultimele luni. Concluzia a fost că oamenilor nu li se spune întreg adevărul.

Câteva zeci de tineri au venit, joi seară, la dezbaterea „Exploatarea gazelor de şist: dezvoltare durabilă sau dezastru ecologic”. Întâi a fost proiectat un documentar despre operațiunile de extragere a gazelor de șist și despre posibilele efecte negative asupra mediului. Ideea de la care a plecat dezbaterea a fost aceea că guvernul nu este deloc dispus la dialog, oferă foarte puține date despre prospecțiuni și gaze de șist și ignoră în totalitate opoziţia cetăţenilor. „Pentru că nu se fac dezbateri, deși se întâmplă multe în ţară, oamenii nu au de unde să-și ia informaţii în mod organizat. Primul ministru le-a mulţumit jandarmilor pentru modul în care i-au bătut pe oameni, asemănător felului în care Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor. Se întâmplă lucruri rele, guvernul nu spune nimic, este chiar mulţumit, preşedintele nu spune nimic, presa tace şi atunci lucrurile se întâmplă. Şi atunci mă gândesc că oameni responsabili trebuie să ia atitudine între ei”, a spus economistul Ioan Savu. Tinerii au încercat să clarifice unele probleme în contextul în care guvernul nu răspunde întrebărilor societăţii civile despre riscurile de mediu. „S-a dovedit pentru Statele Unite că este extraordinar de nociv, în Anglia că este nociv, parlamentul german a oprit, cel francez la fel, toţi sunt împotrivă, iar noi suntem veseli”, a mai spus Savu.

La întâlnire au participat şi protestarii din Piaţa Victoriei. „Noi ridicăm mingi la fileu, poate sunt oameni din partea adversă care susţin acestă exploatare. Sper să avem un cadru de discuţii cu păreri pro şi contra. Ar fi frumos să avem păreri echilibrate şi să avem şi oameni din partea prospecţiunilor, care să argumenteze ce fac. Totuşi, este vorba de contracte secrete, secretizate voit de putere, deci sunt multe chei pe care noi nu le ştim şi în mod cert cei de la prospecţiuni au chei din acele contracte secrete”, a explicat Florin Arhire. Din păcate, nimeni din partea autorităților sau a firmelor de prospecțiuni nu a onorat invitația de a participa la dezbaterea de la UVT.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago