Categories: Administratie

Primaria a plantat 110.000 salcii energetice in Ciarda Rosie

Primarul Nicolae Robu a anunţat joi că în Ciarda Roşie s-au plantat circa 110.000 de salcii energetice.

Edilul şef spune că salciile vor putea fi folosite în scopul producerii de energie prin ardere, urmând să alimenteze viitorul incinerator de deşeuri.Nicolae Robu a vrut să demonstreze că municipalitatea nu doar taie pomi, dar și plantează. Ala cum s-a întâmplat la marginea orașului, în zona Ciarda Roșie. “Avem un nou spaţiu verde al Timişoarei, o nouă plantaţie a Timişoarei pe circa opt hectare de teren care nu poate fi folosit pentru dezvoltări urbane, datorită faptului că este dedesubtul unor linii de înaltă tensiune. Am plantat circa 110.000 de salcii energetic. Salcia energetică este o plantă care creşte foarte repede, atinge dimensiuni impresionante şi la o suprafaţă de opt hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an. Valoarea lucrărilor este de circa 67.000 de lei”, a spus primarul Nicolae Robu. Salcia energetic se plantează o singură data şi se recoltează vreme de 25 de ani.

Edilul şef al Timişoarei spune că, pe lângă oxigen, salciile vor mai fi folosite şi pentru alimentarea incineratorului de deşeuri şi vor produce energie. “Salcia este extrem de productivă şi pe lângă avantajul că produce mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani utilizând-o în scopul producerii de energie prin ardere. Este o plantă mai specială. Există o piaţă deja de valorificare a biomasei şi, până când vom ajunge să recoltăm această salcie, vom reuşi să încheiem contracte, iar după ce vom da în funcţie incineratorul de deşeuri vom folosi noi înşine material pentru a utilize întreaga capacitate energetică a incineratorului. În primul rând vom valorifica deşeurile, dar în măsura în care există rezervă de capacitate, vom utiliza inclusiv biomasa folosită din salcia energetică”, a mai spus Robu.

Şeful Direcţie de Mediu din cadrul primăriei, Adrian Bere, spune că prețul unei tone de biomasă umedă este de 30 de euro, iar cu cât umiditatea din salcie scade, preţul la tonă ajunge până la 70 de euro.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago