Ca un personaj de film, un timişorean revine în prim-plan cu nume, look şi preocupări aparent diferite. Valentin Luca ţinea, cu doar trei ani în urmă, prima pagină a ziarelor. Pe atunci se numea Valentin Capotescu, preda la Arhitectură și devenea „vedetă” după ce, pe Facebook, au fost postate mai multe fotografii în care apărea gol puşcă. Acum, din postura de apărător feroce al istoriei Timișoarei, se remarcă din nou. De această dată, nu prin non-conformism sau exhibiţionism, ci prin necunoaștere.
Cu mult mai multe fire albe în cap şi favoriţi proeminenţi, consilierul de taină al alesului local PDL Simion Moşiu a revenit fulminant în viața publică, aruncând cuvinte grele, din postura de mare specialist, împotriva celor care au decis mutarea stăvilarului din Piața 700. Moşiu l-a luat pe Valentin Luca pentru a nu se face râs în plan tehnic pe controversa stăvilarului descoperit în urma săpăturilor din Piaţa 700. Nu a ştiut în ce s-a băgat. Arhitectul Luca s-a făcut de râs însă după ce a dat dovadă de incultură crasă punând semnul de egalitate între stăvilar şi ecluză. „Am propus un schimb de terenuri cu primăria, să se facă bloc în altă parte. Avem de-a face cu un ansamblu fortificat. Opriţi demolarea ecluzei, salvaţi ecluza Timişoarei! Este unică în Europa!”, spunea dr. arh. Valentin Luca, într-o conferinţă recentă de presă a PDL.
Termenii ar putea părea sinonimi pentru profani, dar, pentru specialiști, așa ceva nu este posibil. Ecluza este o „construcție hidrotehnică specială, executată pe traseul unei căi navigabile, care permite trecerea navelor dintr-o porțiune a traseului cu nivel de apă mai ridicat în altă porțiune cu nivel de apă mai scăzut și invers”. Altfel spus, ecluza presupune o schimbare a nivelului apei și, mult mai important, existența unei căi navigabile și, implicit, a unor nave. În Piața 700 e vorba însă de un stăvilar, așa cum au precizat de la bun început atât dezvoltatorii complexului de birouri, cât și arhitecții care au propus soluțiile de conservare și/ sau păstrare a vestigiilor. Stăvilarul este o „construcție de lemn, de beton sau de fier înălțată transversal pe cursul unei ape curgătoare, servind la reglarea nivelului apelor din amonte cu ajutorul stavilelor”. Deci, nici vorbă de canal navigabil, ci, pur și simplu, despre un șanț de protecție al cetății, în care apa venea la momentul potrivit.
Scandalul pozelor indecente i-a umbrit în 2010, pentru o vreme, cariera academică a lui Valentin Luca. S-a repliat însă repede. În octombrie 2011, ahitectul şi aleasa inimii lui, Claudia Luca, au fost prima pereche care şi-a unit destinele la noua Casă a Căsătoriilor de la Timişoara. Cei doi au venit cu un Buick roz, iar oaspete de seamă în alai a fost un căţel, ţinut în braţe de mireasă, pe durata ceremoniei. Chiar dacă pare greu de crezut, Claudia Luca este cea care i-a distrus cariera universitară soţului său. În noiembrie 2010, ea l-a pozat în mai multe ipostaze în care acesta apărea în pielea goală. A pus imediat pozele pe Facebook pentru a se mândri cu ele și a motivat că totul a fost din pasiune pentru artă. Pe atunci, Valentin Capotescu, disperat de amploarea scandalulului, a susţinut iniţial că pozele sunt „falsuri ordinare”. A revenit ulterior şi a acceptat evidenţa. Apoi, după căsătorie, a luat numele nevestei.
Invalid Displayed Gallery
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…