Totul a pornit de la „Winnetou”, cartea-cult al lui Karl May. Nu avea zece ani când Consuela Rusu a fost atât de fascinată de lumea nativilor americani, încât și-a promis că, într-o zi, va ajunge acolo. După aproape 30 de ani și-a împlinit visul, cu rucsacul în spate, ca un backpacker adevărat. A trăit câteva luni în rezervaţiile Oneida şi Menominee și spune că a fost cea mai frumoasă perioadă din viața ei.
Când a ajuns acolo nu avea niciun fel de așteptări și, pe undeva, se temea că va fi privită ca un intrus, că nu va fi acceptată în mijlocul acelor oameni pe care își dorea atât de mult să-i întâlnească. „Aveam însă convingerea că atunci când îţi doreşti din tot sufletul să faci un lucru, iar intenţiile tale sunt bune, nu se poate ca cei din jur să nu vadă asta. Tot ceea ce am citit şi crezut despre nativii americani este de sute de ori mai puţin decât ceea ce am descoperit acolo. Am plecat de aici fără aşteptări şi am descoperit oameni extraordinari şi locuri minunate”, povestește timișoreanca.
Experiența a fost copleșitoare, iar tânăra s-a simțit privilegiată să cunoască nativii americani la ei acasă. Cea mai frumoasă zi a fost cea în care a participat la prima ceremonie, de la răsărit până la apus. Tot ceea ce s-a întâmplat atunci mi-a schimbat radical viața. Trebuie să învățăm să ne apreciem mai mult, să avem mai multă încredere în instinctul propriu, să avem mai mult curaj să fim noi înşine”, spune Consuela.
Mii de fotografii și filme realizate în săptămânile petrecute în rezervațiile nativilor americani stau momentan ascunse în „căsuțele” lor digitale, în așteptarea momentului în care vor fi scoase la lumină: „Lucrez la asta cu ajutorul câtorva prieteni apropiaţi şi sper că în câteva săptămâni să pot da mai multe detalii despre expoziția pe care vreau s-o organizez. Pe site-ul meu voi posta de asemenea informaţii în ceea ce priveşte expoziţiile. Tot pe site se pot vedea imagini din călătoria în SUA şi nu numai. În săptămânile ce urmează voi urca şi cateva filmuleţe”.
Românca a mai aflat ceva despre ea în îndepărtata Americă. „Ai un suflet minunat și inima ta este acolo unde trebuie să fie” este lucrul pe care i l-au spus mai mulți oameni, atât în Oneida, cât și în Menominee. „La început am crezut că sunt doar drăguţi cu mine. Când am ascultat feedback-urile lor înainte de reîntoarcerea acasă, mi-am dat seama însă că acest compliment a venit cu multă sinceritate din suflet”, mai spune Consuela.
Rețeta succesului ei? Simplă ca bună ziua: „Ca să reuşeşti trebuie să vrei. Dacă vrei cu adevărat, vei găsi mereu soluţii. Orice vârstă ai avea şi din orice pătura socială ai veni, ai dreptul să visezi, aşa cum ai şi dreptul să lupţi pentru a-ţi îndeplini visul. Ţine aproape oameni care te încurajează, te iubesc și sunt dispuşi să te ajute să mergi mai departe când tu, obosit, vei spune că nu mai poţi”. Când vorbele acestea vin din partea cuiva căruia i s-a spus că i s-ar potrivi numele de Oyano Lu – cel care lasă bine pe unde trece – probabil că așa e.
Invalid Displayed Gallery
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…