Invataturile lui Jimmy de la mall (alias Johnny de la primarie) catre angajatii sai

Cine nu-l cunoaște în Timișoara pe „Johnny de la primărie”? Sau nea Jean, cum îi spun alții. Exact, e vorba de matusalemicul secretar al Primăriei, Ioan Cojocari. Care – multă lume știe – are și o cafenea în mall. Mai exact două, dar una nu prea merge. Este vorba de Cafe Latino și Jimmi’z Café, dintre care prima este mai cunoscută, producând mai mulți bani.

A doua cafenea i-a dat însă secretarului Cojocari și porecla pe care o are printre angajații din cele două localuri: Jimmy. (E drept, i se mai spune și „Secretarul”). În acte, cele două cafenele aparțin fiicei lui Jimmy, Paula, dar de ele se ocupă, în primul rând, soția lui Cojocari, Monica, și chiar el personal. În general, Cojocari își face prezența la cele două cafenele de două ori pe zi. Prima dată, pe la ceasurile amiezii, în jur de ora 12, revenind seara după 18. Am aflat acest lucru de la o fostă angajată, de la care am aflat și lucrurile de mai jos.

În primul rând, Jimmy este mult mai blajin decât soția sa, care este destul de aspră cu angajații. Nu de puține ori, el stă/stătea de vorbă cu angajații, dându-le uneori sfaturi de viață. „E foarte important să fii corect în viață. Eu, dacă făceam afaceri cu țiganii, nu mai trăiam acum din cafenea. Mi-au oferit țiganii zeci, poate sute de mii de mărci sau euro și i-am refuzat. N-am niciun ban pus deoparte, așa cum spun unii”, le povestea Jimmy angajaților. Din păcate pentru el, unele din aceste afirmații sunt contrazise de un document oficial, semnat chiar de către Ioan Cojocari. Acest document se numește „Declarație de avere”, care apare și pe site-ul primăriei.

Să ne uităm doar pe ultima declarație, semnată pe 14 iunie 2013, având în vedere anul fiscal 2012. De aici aflăm că, în anul cu pricina, Cojocari a câștigat din „creșterea animalelor și pomicultură” fix 10.000 de euro. E vorba de celebra turmă de oi din satul natal Șuștra. (Cu an înainte, declarase venituri de 15.000 de euro din oi, miei, caș sau brânză.) Alte 4.000 de euro au venit din „investiții”. Nici salariul declarat nu e chiar un mizilic, respectiv 67.887 de lei. Cojocari a declarat și nu mai puțin de 11 conturi bancare, totalizând o sumă extrem de frumușică pentru un etern angajat la stat. Respectiv, este vorba de 133.282 de euro, 332.611 lei și 8.058 dolari.

Tot din cauza corectitudii, Jimmy s-a plâns c-a avut mari probleme în trecut, inclusiv cu o parte a presei. „De-a lungul timpului, toți erau invidioși că eram corect și mulți au vrut să mă dea afară. Tocmai fiindcă eram prea corect. Dar am mizat întotdeauna pe corectitudine.Tot fiindcă sunt prea corect, am avut probleme cu o ziaristă de la «Ziua», care mă tot vânează, ba că se fumează aici, ba că nu știu ce”, le-a mai povestit Cojocari angajaților din cafenea. Probabil, tot din cauza corectitudinii, în aprilie 2013, Garda Financiară a amendat Cafe Latino cu 8.000 de lei, dând și decizia suspendării activității pe o perioadă de trei luni. Barul nu a fost închis, decizia fiind atacată în instanță, procesul fiind pe rol și acum. „Ne-a spus că nu-i nicio problemă, că au proces cu Finanțele și îl vor câștiga”, ne-a povestit fosta angajată. În luna noiembrie, cafeneau a fost amendată și de DSP, pe motiv de fumat. Mai trebuie spus aici că, de fiecare dată când era întrebat de presă despre cafenea, Cojocari afirma că nu are nicio treabă cu ea, nefiind în proprietatea lui. Ceea ce se știe mai puțin am aflat tot de la fosta angajată. Înainte de Crăciun, inspectorii de la Antifraudă (continuatorii Gărzii Financiare) au avut un control tematic prin mai multe localuri din oraș. Doar prezența de spirit a unui angajat a făcut ca inspectorii să nu găsească mai mulți bani cash la Cafe Latino, decât ce era pe casă.

Probabil tot din cauza corectitudinii, la o medie de încasări zilnice de 20-22 de milioane de lei vechi, pe casa de marcat se băteau în jur de șase milioane. În schimb, la Jimmi’z, încasările sunt în jur de opt milioane de lei vechi pe zi, din care pe casă apar în jur de trei milioane de lei vechi. Am spus corectitudine, fiindcă în alte localuri se bate chiar mai puțin de 10% din ce se consumă cu adevărat. Or, aici e vorba de peste 25%! Altfel, am putea spune că pe lângă Finanțe și DSP, poate ar trebui să vină în control și ITM. Nu de alta, dar să verifice dacă e adevărat că se lucrează 12 ore pe zi, iar contractele de muncă (unde există) sunt pe patru ore. Iar la primirea salariului nu se semnează niciun stat de plată.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

36 de minute ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

58 de minute ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

2 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

2 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

3 ore ago