Categories: Sănătate

Juganaru: „Anca Petrescu a plecat de la Timisoara in stare foarte buna”

Medicii de la Spitalul Județean resping categoric acuzațiile conform cărora arhitecta Anca Petrescu ar fi murit din cauza unei infecții contractate în perioada în care a fost internată în Timișoara. „Arhitecta lui Ceaușescu” a decedat la finele lunii octombrie, la câteva săptămâni după ce a externată, în stare bună, de la SCJUT.

Anca Petrescu a suferit, la începutul lunii august 2013, un accident de circulație în apropierea localităţii Izvin. Ea a încercat o depăşire riscantă și s-a lovit frontal de o altă mașină. În urma impactului, a fost grav rănită. Anca Petrescu a fost internată la ATI, la Județean, timp de mai multe săptămâni, ulterior fiind externată, conform medicilor, în stare bună. Ea a intrat în comă la începutul lunii octombrie, fiind internată la Spitalul Floreasca, unde a și murit, după circa trei săptămâni.

Moartea ei a născut un nou scandal legat de condițiile din spitalele românești. Legistul care s-a ocupat de necropsia în acest caz a declarat că femeia a murit din cauza unei infecții nozocomiale, contractate la Timișoara. „Vorbim despre o combinaţie între un traumatism puternic şi o problemă de spital foarte gravă. Când a ajuns, de la Timişoara în Bucureşti, şansele ei la viaţă erau reduse. După accident, a fost tăiată pe mijloc, pe median, pe la buric, şi acolo s-a infectat cu pioceanicul ăsta care pute îngrozitor şi care se răspândeşte în tot corpul. (…) Când a fost adus la noi, cadavrul Ancăi Petrescu era o bombă biologică”, a spus dr. Gheorghe Alexandrescu, citat de ziarul ring.

Dr. Iulius Jugănaru, managerul SCJUT, afirmă însă că moartea Ancăi Petrescu nu poate fi imputată medicilor timișoreni. „Aceste acuzaţii nu au niciun fundament. Pacienta a fost tratată corect, în condiţiile în care a fost internată în stare foarte gravă, în urma unui accident rutier. Medicii au făcut eforturi importante pentru a-i salva viaţa. La data transferului, a plecat în stare foarte bună, conştientă, cooperantă, echilibrată hemodinamic şi respirator, cu diureză prezentă, cu tranzit intestinal prezent. Nu este corect şi colegial să ne fie aduse astfel de acuze”, susține Jugănaru. Acesta admite însă existența infecțiilor intraspitalicești, nu doar la Timișoara, ci în orice altă unitate sanitară. „În toate spitalele din Europa există infecţii nozocomiale, iar pacienţii pot fi supuşi riscului de a contacta o astfel de infecţie în spital. O spun statisticile la nivel european şi la nivel mondial, însă, repet, nu putem fi acuzaţi de decesul Ancăi Petrescu, având în vedere starea deosebit de bună în care a plecat de la SCJUT”, a conchis directorul SCJUT. În primele șase luni ale anului trecut, cea mai mare unitate sanitară din vestul României a raportat peste 200 de cazuri de astfel de infecții, cele mai multe dintre ele cu Clostridium.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

7 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

9 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

10 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

11 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

16 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

17 ore ago