Categories: Klaus Vaterland

Propaganda lui Obi Wan Kenobi a mai lovit o data

Colegii de la pressalert.ro au publicat zilele trecute o știre deosebit de generoasă despre participarea senatorului liberal Ben-Oni Ardelean la o conferință Turcia – Uniunea Europeană, ocazie cu care parlamentarul de Timiș ar fi ținut un discurs despre dialogul intercultural, buna guvernare, despre care atâtea știe, gestionarea migrației, lupta împotriva discriminării și alte subiecte calde pentru Turcia de astăzi. Primul instinct la citirea acestei vești a fost unul de bucurie, aflând astfel cu ce se mai ocupă dl senator Ardelean după votarea bugetului național și alocarea de bani pentru stadioanele din Brașov și Craiova. Trec peste rezervele pe care le am în legătură cu utilitatea unor astfel de evenimente externe, mai degrabă turistice decât politice, și apuc să citesc comentariile cititorilor despre munca parlamentarului. Lectura, un deliciu.

Dacă ar fi fost după poftele mele, puteam fi convins că cineva își bate joc de ditamai senatorul. Că mai multe gagici și băieți hâtri îl iau la bășcălie pe liberal, amplificând importanța „muncii” parlamentarului dincolo de limita realului și decenței. Apoi mi-am dat seama că e vorba de o propagandă ieftină, o exaltare tipic neoprotestantă ori a unor echipe de postaci puse să coafeze imaginea alesului. Auzi la Marius: „Suntem prezenti in politica externă la nivel European, important si cu sperante”. Dar și la Iugo: „Cand un senator este chemat la aceste discutii aduce un plus Romaniei!”. Nu e drăguț?

Emil era de-a dreptul mândru: „Asta însemna politica. asta inseamnă om politic. Asta trebuie să fie poziția României: la masa celor care fac ceva in politică europeană. Banatul se poate mândri”. Cu dalta, Andrei P. a scris: „Colaborarea și un dialog deschis sunt elemente necesare pentru asigurarea bunelor relații între statele membre UE și cele în curs de aderaredl. senator pare să fi sumarizat foarte bine o mare parte din aceste aspecte”. Apoi, Svetlana, la pertu cu senatorul: „Foarte bine Ben, măcar tu să duci Banatul in față, cu lucruri serioase”.

Bun, să lăsăm propaganda la o parte și să vedem ce zice Ben-Oni Ardelean despre vizita sa. El zice bine, că „progresele înregistrate de Turcia în procesul de aderare sunt semnificative…”. Mai corect era dacă spunea că i-a plăcut Istanbulul, că baclavaua a fost delicioasă, iar musacaua, magnifică. Clișeul ăsta cu progresul și pașii făcuți spre aderare îl auzeam mai la toate vizitele unor „liftieri” din UE cu privire la procesul de aderare al României încă de pe vremea lui Ion Iliescu. Limbajul de lemn al senatorului Ardelean vede progresele Turciei exact după unul dintre cei mai proști ani ai procesului de preaderare, după violențele din Piața Taksim, după suspendarea discuțiilor, venită din partea Germaniei sau a Franței, după scandalul recent de corupție și cochetăria lui Erdogan cu politicile islamiste.

Cumplit de prost teatrul ăsta cu niște postaci ce joacă rolul poporului entuziasmat de vizita lui Ben-Oni în Turcia. Trebuie să fii tâmpit să crezi că timișoreanul, ca spectator la această parodie, va da pe spate de satisfacție după reușita city-break-urilor petrecute de senator pe banii UE. De cum dânsul „a sumarizat foarte bine aspectele” care stau la baza relațiilor între popoare noastre prietene. Păi ăștia ar juisa și dacă presa ar scrie că seara, după atâta muncă, senatorul Obi-Wan Kenobi ar fi odihnit la umbra unui copac din Parcul Central! „Câtă grație la acest senator, câtă delicatețe în folosirea hârtiei! Bravo, Ben, hai că poți, mai cu speranță!”, ar scrie Svetlana, întărindu-l pe un Emil încântat de efectele îngrășământului natural asupra solului Timișoarei, Orașul Florilor.

Dar de ce nu și Ucraina, domnule Ardelean și stimați postaci?! Aștept cu deosebit interes ca dl Ardelean să o mai comită în „politica externă”. Dacă se poate, să vorbească dumnealui despre pașii făcuți de Ucraina în respectarea drepturilor omului într-o conferință interparlamentară care să aibă loc în aceste zile la Kiev, în regim all inclusive.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

21 de minute ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

O oră ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

2 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

6 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

7 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

8 ore ago