Piața Sfântul Gheorghe, cea mai mică dintre cele trei aflate în reabilitare, începe să capete formă pe planșetele arhitecților. Statuia care a dominat acest areal va fi amplasată în interiorul zidurilor descoperite. Vestigiile vor fi desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.
Piața Sf. Gheorghe a fost un adevărat paradis pentru arheologi. Aceștia au descoperit aici mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Cele mai vechi sunt din secolul al XV-lea, iar primele case din cărămidă sunt de la finele secolului al XVIII-lea. Cea mai mare surpriză a fost însă descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. Având în vederea toate acestea, proiectul noii piețe a necesitat unele ajustări.
„Știam că pe teritoriul acestei piețe exista conturul bisericii iezuite, dar nu știam dacă structura a fost păstrată în intregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, explică arhitectul Radu Mihăilescu. În urma discuțiilor cu arheologul Florin Drașovean și cu reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. „Integrarea zidurilor s-ar face prin modificarea accesului în zona scufundată, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboară pe lângă zidul bisericii. Am reamplasat statuia Sfântului Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor”, spune Mihăilescu.
„Vom ridica zona cea mai scufundată a amfiteatrului, această cotă ar fi la aproximativ 1,80 m mai jos față de nivelul terenului sistematizat. Am introdus și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități, pe frontul de est al amfiteatrului, se coboară până la o cotă intermediară, după care se merge de-a lungul ruinei austriece”, a mai declarat arhitectul. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a detaliat Radu Mihăilescu. Propunerea acestuia a fost acceptată deja de Direcția pentru Cultură, Culte si Patrimoniul Cultural.
Invalid Displayed Gallery
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…