Piata Sf. Gheorghe, reasamblata si conservata ca la puzzle / FOTO

Piața Sfântul Gheorghe, cea mai mică dintre cele trei aflate în reabilitare, începe să capete formă pe planșetele arhitecților. Statuia care a dominat acest areal va fi amplasată în interiorul zidurilor descoperite. Vestigiile vor fi desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.

piata sf gheorghe4

Piața Sf. Gheorghe a fost un adevărat paradis pentru arheologi. Aceștia au descoperit aici mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Cele mai vechi sunt din secolul al XV-lea, iar primele case din cărămidă sunt de la finele secolului al XVIII-lea. Cea mai mare surpriză a fost însă descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. Având în vederea toate acestea, proiectul noii piețe a necesitat unele ajustări.

„Știam că pe teritoriul acestei piețe exista conturul bisericii iezuite, dar nu știam dacă structura a fost păstrată în intregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, explică arhitectul Radu Mihăilescu. În urma discuțiilor cu arheologul Florin Drașovean și cu reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. „Integrarea zidurilor s-ar face prin modificarea accesului în zona scufundată, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboară pe lângă zidul bisericii. Am reamplasat statuia Sfântului Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor”, spune Mihăilescu.

„Vom ridica zona cea mai scufundată a amfiteatrului, această cotă ar fi la aproximativ 1,80 m mai jos față de nivelul terenului sistematizat. Am introdus și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități, pe frontul de est al amfiteatrului, se coboară până la o cotă intermediară, după care se merge de-a lungul ruinei austriece”, a mai declarat arhitectul. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a detaliat Radu Mihăilescu. Propunerea acestuia a fost acceptată deja de Direcția pentru Cultură, Culte si Patrimoniul Cultural.

Invalid Displayed Gallery

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Joji Sikote pilier

Pilier nou pentru Timișoara Saracens. Jucător venit de peste mări și țări

Joji Sikote este noua adiție în pachetul de înaintare al Leilor sarazini. Născut în 14 august 1995 la Suva, în Fiji, pilierul a sosit la Timișoara săptămâna aceasta, înaintea returului SuperLigii CEC Bank 2019/20 și, conform contractului semnat cu Timișoara Saracens, suporterii îl vor putea urmări până la finele sezonului 2020/21.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pilier nou pentru Timișoara Saracens. Jucător venit de peste mări și țări
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Între 1000 şi 3000 de „clienţi” trec pragul Bibliotecii Universităţii Politehnica Timişoara zilnic. Pentru toţi aceştia, gazdele oferă „O declarație de dragoste”. Evenimentul programat de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara chiar de Dragobete poate fi interpretat ca o declarație de dragoste pentru utilizatorii săi, care nu sunt puțini.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara oferă „O declaraţie de dragoste”, de Dragobete
Pasagerii care au călătorit joi cu cursa Tarom la Timişoara au fost printre primii care au încercat „pe viu” noua aeronavă din dotarea companiei. Aceasta a aterizat cu bine pe pista Aeroportului Internaţional Timişoara. Prima dintr-o serie de nouă asemenea aeronave care vor intra în dotarea companiei naţionale aeriene române a făcut cursa Bucureşti –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cel mai nou avion al Tarom a aterizat pe Aeroportul Internaţional Timişoara
Top