Piata Sf. Gheorghe, reasamblata si conservata ca la puzzle / FOTO

Piața Sfântul Gheorghe, cea mai mică dintre cele trei aflate în reabilitare, începe să capete formă pe planșetele arhitecților. Statuia care a dominat acest areal va fi amplasată în interiorul zidurilor descoperite. Vestigiile vor fi desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.

piata sf gheorghe4

Piața Sf. Gheorghe a fost un adevărat paradis pentru arheologi. Aceștia au descoperit aici mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Cele mai vechi sunt din secolul al XV-lea, iar primele case din cărămidă sunt de la finele secolului al XVIII-lea. Cea mai mare surpriză a fost însă descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. Având în vederea toate acestea, proiectul noii piețe a necesitat unele ajustări.

„Știam că pe teritoriul acestei piețe exista conturul bisericii iezuite, dar nu știam dacă structura a fost păstrată în intregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, explică arhitectul Radu Mihăilescu. În urma discuțiilor cu arheologul Florin Drașovean și cu reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. „Integrarea zidurilor s-ar face prin modificarea accesului în zona scufundată, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboară pe lângă zidul bisericii. Am reamplasat statuia Sfântului Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor”, spune Mihăilescu.

„Vom ridica zona cea mai scufundată a amfiteatrului, această cotă ar fi la aproximativ 1,80 m mai jos față de nivelul terenului sistematizat. Am introdus și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități, pe frontul de est al amfiteatrului, se coboară până la o cotă intermediară, după care se merge de-a lungul ruinei austriece”, a mai declarat arhitectul. Conform aceleiași surse, zidurile bisericii vor fi dezasamblate, tratate cu substanțe speciale și, ulterior, puse la loc. „Pentru fragmentele de zid austriac care rămân in situ urmează să fie impermeabilizați peretii verticali, cu produse special concepute pentru a închide porii. Capacul zidurilor se va prevedea cu mortar hidrologic, iar pentru fragmentele de zid ale moscheii, zidurile urmează să fie desfăcute și se refac tot într-un mortar, dar pe fundație de beton, pentru că în prezent nu au fundație. S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, a detaliat Radu Mihăilescu. Propunerea acestuia a fost acceptată deja de Direcția pentru Cultură, Culte si Patrimoniul Cultural.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Peste 500 de proiecte finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 sunt depuse în Timiş, aflându-se în diferite faze de implementare. Deocamdată au fost contractate 189 de proiecte, iar valoarea fondurilor nerambursabile este de 221 milioane de euro. Acţiunea de prezentare a proiectelor derulate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a continuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zona Dacia va fi în curând noul paradis investiţional-administrativ al Timişoarei. După ce a curăţat zona de sud a oraşului de tot ce era garaje, primarul Nicolae Robu anunţă mutarea atenţiei asupra noului cartier al oraşului: parcare supraetajată, locuri de joacă şi parc renovate, Cinema Dacia reabilitat.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu promite investiţii spectaculoase în zona Dacia: parcare supraetajată, parc şi cinema reabilitat, club pentru pensionari
Luni, 18 noiembrie, la ora 18.30, la Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest Timișoara va avea loc proiecția filmului regizat de Toma Enache, “Între Chin și Amin”. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorul Toma Enache, scriitorul Marcel Tolcea și lect. univ. dr. Emanuel Copilaș-Ciocianu - cadru didactic la Departamentul de Științe Politice al UVT. Intrarea la eveniment este liberă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiecţie şi dezbatere “Între chin şi amin” la Universitatea de Vest
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com