Stăvilarul din Piața 700 a început să fie demontat bucată cu bucată, urmând ca, la toamnă, să fie reasamblat pe noua poziție. Operațiunea, care costă jumătate de milion de euro și va fi filmată pas cu pas, va dura câteva săptămâni, totul în funcție de ceea ce vor descoperi arheologii. Un grup de PDL-iști, în frunte cu alesul local Simion Moșiu, a protestat la intrarea în șantier, acuzând investitorii să „violează” istoria Timișoarei.
În vara anului trecut, arheologii au scos la lumină un ansamblu al fortificaţiei Cetăţii Timişoarei. „Calculele topografilor militari sunt uimitoare. Acest sistem de fortificații a fost distrus la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX. Stăvilarul, un unicat din punct de vedere al construcției, este foarte interesant pentru pasionații de inginerie militară și de amenajări hidro”, explică arheologul Alexandru Szentmiklosi. Acesta este fascinat de sit. „Zona era inundată 18 metri lățime și doi metri adâncime. Apa venea cu o presiune extraordinară. Pe măsură ce săpăm, tot găsim lucruri. Aici sunt cele trei uși, din care două le-au «plombat» ulterior, le-au închis. Era podit cu lemn ca să îndulcească viteza apei și grinzile astea masive erau pentru susținerea planșeului. Unele bârne sunt refolosite, se poate vedea cum sunt găurite”, spune specialistul.
„Am demarat operațiunea de salvare a stăvilarului. A fost demontată o bună bucată din cărămida stăvilarului, precum și podina de lemn care acoperea partea inferioară a stăvilarului. Toate piesele sunt duse într-un depozit închiriat special, unde vor începe operațiunile de tratare a acestora, astfel încât să fie aduse în forma de conservare care să le permită să supraviețuiască în timp”, spune Ovidiu Șandor, reprezentantul investitorului sud-african de la City Business Center. Întreaga operațiune de demontare a stăvilarului va fi filmată și transformată într-un documentar de jumătate de oră, realizat de Florin Iepan. „Ceea ce facem noi aici este unic în țară și credem că poate deveni un exemplu de bună practică. Poți trata cu respect istoria orașului chiar și într-un proiect comercial. Filmul va avea jumătate de oră și intenționăm să fie difuzat și pe canalele de profil”, mai spune Șandor. Mutarea și relocarea stăvilarului va costa circa 500.000 de euro.
La poarta șantierului au venit circa 12 persoane, conduse de consilierul local Simion Moșiu și arhitectul Valentin Luca, care au decis să protesteze în acest mod împotriva operațiunii de strămutare a stăvilarului. „Candidăm la Capitală Culturală Europeană, dar o valoare inestimabilă cum este acest stăvilar-ecluză îl distrugem și-l mutăm de parcă ar fi o statuie. Nu este vorba despre stăvilar, este vorba despre un sit, despre un zid de apărare și să nu uităm că aceia care au construit acest stăvilar și-au vărsat sângele pentru a ne elibera de turci. Paradoxal, vestigiile din Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe se pot păstra. În 1552, când turcii au cucerit cetatea Timișoarei au promis că vor lăsa în viață atât luptătorii, cât și timișorenii. Din păcate, i-au măcelărit. Noi le respectăm amintirea și le conservăm vestigiile turcești, dar vestigiile celor care au reușit să facă cetatea Timișoarei de necucerit văd că le măcinăm și le punem la drumuri sau vom face probabil un grătar cu lemnele rămase. E nepermis că un grup de firme din Africa de Sud care nu știu cât cunoaște depsre Timișoara își permite să ne trateze ca pe o colonie bananieră”, ne-a declarat Moșiu.
Replica lui Ovidiu Șandor a venit imediat. „Persoanele care spun lucrul ăsta nu cunosc datele tehnice ale acestei probleme. Cred că după ce acest proiect a trecut prin trei comisii de experți din Ministerul Culturii, care toate trei au ales această variantă, e foarte greu pentru diverse persoane care n-au nici cea mai mică pregătire sau experiență în domeniu să aibă o părere pertinentă contrară. Este o țară liberă, fiecare poate să aibă părerile lui, dar, până una-alta, toți experții au înclinat în favoarea acestei variante”, a spus omul de afaceri.
Invalid Displayed Gallery
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…