Cum pot ajunge fratii Cristescu si USD stapanii administratiei judetene si locale

Inevitabila destructurare a USL la nivel național nu are cum să nu lase urmări și la nivel local. Deja prin unele locuri se discută despre formarea unor noi majorități, atât la Consiliul Județean Timiș, cât și în Consiliul Local Timișoara. Ca atare, se așteaptă mutări de trupe dinspre putere spre opoziție, dar și invers. Mai multe surse ne-au declarat că la CJ Timiș lucrurile au fost deja aranjate.

Astfel, a fost antamată o nouă majoritate între PSD, PC și PP-DD. De altfel, acest din urmă partid nu prea mai există la nivel național, el fiind înglobat în UNPR-ul Generalului Izmană, Gabriel Oprea. Cele trei partide au în total 20 de consilieri județeni, dintr-un total de 37. Mai exact, în CJT sunt 16 consilieri USD (14 PSD, doi PC) și patru PP-DD. În opoziție vor fi 11 consilieri PDL și șase PNL. Trebuie spus că, în urmă cu două luni, liberalul Sorin Supuran, director general al ARR, și-a dat demisia din CJT, fiind înlocuit cu un membru PSD. Evident, că în urma formării unei noi majorități, vicepreședintele liberal al CJT, Marian Vasile, va fi obligat să părăsească funcția lăsând locul pentru un alt consilier. Probabil din partea PP-DD.

La Consiliul Local, lucrurile nu sunt chiar așa de simple precum la Județ. Pentru o altă majoritate trebuie luați în calcul consilierii PDL și PNȚCD. În acest moment situația repartizării mandatelor de consilier pe partide este următoarea: PSD – șapte; PNL – șase; PDL – cinci; PNȚCD – trei; PP-DD – trei; PC – doi; FDGR – unul. Trebui spus că și aici, în luna ianuarie, un consilier liberal demisionat a lăsat locul unui reprezentant al PC. Ca atare, USD are deja nouă consilieri dintr-un total de 27. Liberalii au în mod cert doar suportul consilierului Elenei Wolf de la Forumul Democrat German. Pentru o nouă majoritate, liberalii primarului Nicolae Robu au nevoie și de PDL și de PNȚCD, o construcție normală din punct de vedere ideologic, dar mai greu de făcut din cauza orgoliilor existente.

În schimb, PSD-ului îi ajung ori PNȚCD, ori PDL, ca să facă o nouă majoriate la care se vor adăuga și aleșii PP-DD. Or, e greu de crezut că țărăniștii ori democrat-liberalii, vor rezista tentațiilor puterii. Ca atare, e foarte posibil ca viceprimarul Dan Diaconu să își piardă funcția, iar Robu va trebui să conducă nu doar cu un consiliu ostil, dar și cu doi viceprimari care îi vor sta în coastă. Ca o concluzie, dacă PSD își va pune în cap, va ajunge să preia întreaga administrație locală și județeană, cu excepția funcției de primar. Și nu trebuie doar PSD să-și dorească acest lucru, e suficient să o vrea șefii informali ai USD Timiș, frații Emil și Marius Cristescu, care n-au reușit până acum să pună labele pe primărie.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

O oră ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

2 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

4 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

5 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

5 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

5 ore ago