Inevitabila destructurare a USL la nivel național nu are cum să nu lase urmări și la nivel local. Deja prin unele locuri se discută despre formarea unor noi majorități, atât la Consiliul Județean Timiș, cât și în Consiliul Local Timișoara. Ca atare, se așteaptă mutări de trupe dinspre putere spre opoziție, dar și invers. Mai multe surse ne-au declarat că la CJ Timiș lucrurile au fost deja aranjate.
Astfel, a fost antamată o nouă majoritate între PSD, PC și PP-DD. De altfel, acest din urmă partid nu prea mai există la nivel național, el fiind înglobat în UNPR-ul Generalului Izmană, Gabriel Oprea. Cele trei partide au în total 20 de consilieri județeni, dintr-un total de 37. Mai exact, în CJT sunt 16 consilieri USD (14 PSD, doi PC) și patru PP-DD. În opoziție vor fi 11 consilieri PDL și șase PNL. Trebuie spus că, în urmă cu două luni, liberalul Sorin Supuran, director general al ARR, și-a dat demisia din CJT, fiind înlocuit cu un membru PSD. Evident, că în urma formării unei noi majorități, vicepreședintele liberal al CJT, Marian Vasile, va fi obligat să părăsească funcția lăsând locul pentru un alt consilier. Probabil din partea PP-DD.
La Consiliul Local, lucrurile nu sunt chiar așa de simple precum la Județ. Pentru o altă majoritate trebuie luați în calcul consilierii PDL și PNȚCD. În acest moment situația repartizării mandatelor de consilier pe partide este următoarea: PSD – șapte; PNL – șase; PDL – cinci; PNȚCD – trei; PP-DD – trei; PC – doi; FDGR – unul. Trebui spus că și aici, în luna ianuarie, un consilier liberal demisionat a lăsat locul unui reprezentant al PC. Ca atare, USD are deja nouă consilieri dintr-un total de 27. Liberalii au în mod cert doar suportul consilierului Elenei Wolf de la Forumul Democrat German. Pentru o nouă majoritate, liberalii primarului Nicolae Robu au nevoie și de PDL și de PNȚCD, o construcție normală din punct de vedere ideologic, dar mai greu de făcut din cauza orgoliilor existente.
În schimb, PSD-ului îi ajung ori PNȚCD, ori PDL, ca să facă o nouă majoriate la care se vor adăuga și aleșii PP-DD. Or, e greu de crezut că țărăniștii ori democrat-liberalii, vor rezista tentațiilor puterii. Ca atare, e foarte posibil ca viceprimarul Dan Diaconu să își piardă funcția, iar Robu va trebui să conducă nu doar cu un consiliu ostil, dar și cu doi viceprimari care îi vor sta în coastă. Ca o concluzie, dacă PSD își va pune în cap, va ajunge să preia întreaga administrație locală și județeană, cu excepția funcției de primar. Și nu trebuie doar PSD să-și dorească acest lucru, e suficient să o vrea șefii informali ai USD Timiș, frații Emil și Marius Cristescu, care n-au reușit până acum să pună labele pe primărie.
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…