Categories: Timp liber

Saptamana Astra Film la Carturesti Mercy / PROGRAM

Șase dintre cele mai bune documentare prezentate la ultima ediție a Astra Film Festival vor ajunge, în această săptămână, la Timişoara. În fiecare seară, la Cărturești Mercy, sunteți așteptați să vedeți filme care pun întrebări și readuc în fața voastră lumi pe care le credeați uitate.

Astra Film Festival Sibiu a fost inițiat în 1993 ca festival de film antropologic și și-a extins aria către toate genurile cinematografiei de non-ficțiune. A devenit acum un eveniment european de referință, singurul din România cu acest profil. AFF este o fereastră către cele mai recente producții internaționale de răsunet, spațiul premierelor românești și locul cel mai potrivit pentru a lua pulsul producției de documentar din Europa de Est. Ediția din acest an a festivalului se desfășoară în perioada 6-12 octombrie. Până atunci, timișorenii sunt invitați, în această săptămână, să vizioneze șase dintre cele mai bune documentare prezentate la AFF 2013. Proiecţiile se vor derula în fiecare seară, la Cărtureşti Mercy, de la ora 18.

Programul filmelor este următorul:
Luni, 24 martie
În numele primarului | Anca Hirte| Romania|54 min
Bine aţi venit în Piatra Neamţ, România! Într-un mic birou al primăriei şi în absenţa primarului, cetăţenii oraşului formează o coadă pentru a fi primiţi în audienţe şi a-şi spune nemulţumirile. Totul pare un joc, urmărit îndeaproape de camera de filmat. Tragic, comic şi, în acelaşi timp, cât se poate de serios, documentarul te duce cu gândul la absurdul lui Eugen Ionesco.
O scurtă istorie Astra Film |Carmen Vidu| 35 min

Marţi, 25 martie
Songs for a Museum | Eliza Zdru| Romania| 63 min
Papu Gherase, Papu Giogi, Papu Coli și Papu Miciu, patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți, sunt într-un turneu de promovare a primului și singurului lor album. Călătorind, meditează cu umor la zilele bune de altădată, la prezentul îndoielnic și la moarte – din ce în ce mai apropiată. Un road-movie în spațiu și timp, care ne poartă înainte, de la un concert la altul, și înapoi la poveștile trecutului.

Miercuri, 26 martie
Mathew’s Laws | Marc Schmidt | Olanda| 72 min
Regizorul Marc Schmidt își filmează prietenul din copilărie, Matei, care, suferind de autism, încearcă cu disperare să pună ordine în haosul creat de boală, în jurul lui. Urmărite îndeaproape, în intimitate, confruntările explozive ale lui Matei cu lumea exterioară sunt alternate cu observații stilizate și confesiuni personale.

Joi, 27 martie
Valea Plângerii | Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan| Romania|56 min
Între anii 1943 şi 1945, 25.000 de romi au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Jumătate au murit la scurt timp de foame, de frig sau din alte cauze. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului romilor.

Vineri, 28 martie
Anatomia plecării | Şerban Oliver Tătaru| Germany | 75 min
Autorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 80, confruntând amintirile lor cu privire la țara pe care au parăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinților despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv și transformată într-un spațiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spaţiu aproape paradisiac, descris de prietenii adolescentine și de o fericire familială ireversibil pierdută.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago