Categories: Timp liber

Teo Milea, in concertul cu „cei mai multi prieteni pe scaun patrat”

Doi ani. Atât a durat drumul de la tânărul care, cu un creion și trei radiere, scria primul său cântec, spre muzicianul care a umplut până la refuz „cea mai mare sufragerie cu pian din Timișoara”. Cu tenacitate și umor, Teo Milea a făcut această călătorie senin, crezând pur și simplu în talentul lui. Miercuri seară, a debutat en-fanfare pe scena Filarmonicii „Banatul”.

Călătoria muzicală pregătită de Teo Milea a avut ca preambul un moment de aducere aminte pentru sculptorul Ștefan Călărășanu, plecat, în decembrie, spre o altă lume în care să-și făurească, din piatră sau lemn, poveștile și clopotele. A vorbit, cu multă căldură și o undă nedisimulată de tristețe, Robert Șerban, care i-a cedat apoi scena lui Teo Milea. „Ștefan Călărașanu mi-a spus atât: «Mergi drept». Cred că în seara asta îmi va da târcoale pe la pian și-mi va spune «Mergi drept»”, a spus Teo, înainte de a-și începe recitalul.

A fost pentru prima dată când Teo a cântat, în România, în fața unui public atât de numeros: aproximativ 800 de oameni au ascultat poveștile muzicale semnate Milea. Recordul absolut de până acum l-a înregistrat la Opera din Dortmund, unde a avut peste 1.200 de spectatori. Teo a fost invitat acolo de prim-balerina Monica Fotescu, care s-a îndrăgostit de cântecul „Agonie și extaz” și a vrut neapărat să-l danseze. Teo a fost primul pianist care a urcat pe scena Operei din Dortmund în istoria de 18 ani a galelor internaționale de acolo.

Pe 26 aprilie se vor împlini doi ani de când, cuprins de „nebunia de primăvară”, Teo a compus primul său cântec, înarmat doar cu un creion și… trei radiere. Așa s-a născut „Nostalgia”, care a deschis drumul spre primul album, „Pe clape albe… și negre”. Concertul de miercuri seară a fost, într-un fel, unul de rămas bun, pentru că Teo muncește deja la cel de-al doilea disc, pe care îl va scoate în lume spre toamnă.

Teo Milea cucerește instantaneu, prin simplitate și deschidere. E autoironic, nu-și ține în frâu emoțiile și știe să spună povești. Când se așază la pian, degetele îi iau foc. Notele curg, se aleargă unele pe altele, se resping și se atrag, ca într-o eternă poveste despre dragoste și despărțire. Miercuri seară, Teo și-a prezentat și prima compoziție pentru două piane. Se numește „Duo” și a fost interpretată alături de pianista Andreea Olariu, de la Filarmonica „Banatul”. Concertul cu „cei mai mulți prieteni pe scaun pătrat” s-a încheiat abia după trei bisuri și o ploaie de aplauze. Așa l-au răsplătit spectatorii pe artistul care, înainte să le ofere câteva zeci de minute de încântare, i-a aplaudat el însuși, în semn de mulțumire. (sursa foto: Mihai Toth)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

28 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago