Categories: Anunţuri

Importanţa culturii în Banatul istoric – româno-sârb

Istorici şi personalităţi culturale din Serbia şi din România au participat la conferinţa “Importanţa culturii în Banatul istoric”, miercuri, 9 aprilie 2014, de la ora 10, la Hotelul Timişoara, în cadrul proiectului “Banatul istoric – Spaţiu intercultural româno-sârb”.

Românii şi sârbii – două limbi diferite – uniţi sufleteşte

“Eu particip la eveniment în calitate de membru şi organizator în cadrul proiectului, unde am prezentat lucrarea “Karl Brocky –un timişorean, pictor al Curţii regale britanice”. Cultura pentru Banatul istoric este un termen deosebit de important şi specific, fiindcă evoluţia culturală a regiunii noastre este particulară şi unică în Europa, faţă de alte zone ale României. Încă de la început a existat o interferenţă culturală, care se simte şi în zilele noastre, fiindcă aici, în Banat, trăiesc peste 16 minorităţi naţionale, iar de-a lungul istoriei nu a cunoscut convulsii interetnice deosebite. Poate au mai fost momente mai încordate, dar conflicte nu. Karl Brocky este un important pictor cu origine bănăţeană, prezent în toată Europa. A fost la Budapesta, la Paris, la Viena, la Timişoara, iar în ultima perioadă, când era la apogeu, a ajuns în Anglia, pictor al Casei regale a Reginei Victoria. O parte dintre lucrările lui se află şi la Muzeul de Artă din Timişoara”, a declarat prof. dr. Mihai Pârvulescu, istoric, preşedintele Societăţii de Studii Istorice Timiş.

Prof. univ. dr. Miodrag Milin a subliniat importanţa acestui simpozion, foarte binevenit, în ceea ce priveşte identitatea istorică a Banatului istoric. “Un element fundamental este reciprocitatea credinţei ortodoxe dintre români şi sârbi. Această comuniune a lumii creştine este şi un motor al modernizării şi promotor al ideilor în acest spaţiu, o zonă de deschidere pentru viaţa românească. Sârbii şi românii din Banatul istoric, deşi au vorbit şi vorbesc două limbi, sufleteşte s-au regăsit în cultura care i-a unit şi i-a împrietenit”, a declarat prof. Milin.

Conf. univ. dr. Lia Lucia Epure, directorul cotidianului regional ZIUA de Vest din Timişoara, coordonatoarea proiectului, a spus că un obiectiv de îndeplinit este editarea revistei „Petru Cârdu”, ce a primit numele poetului Petru Cârdu, care a murit în anul 2012, un român care a trăit la Vârşeţ, în Serbia. Acesta a realizat primele traduceri în limba sârbă ale unor poeţi români precum Ana Blandiana, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu. De asemenea, a înfiinţat şi a condus organizaţia culturală Knjizevna opstina Vrsac (KOV) – Comuna Literară Vârşeţ, iar premiile literare acordate de KOV au devenit cunoscute în toată lumea. Proiectul editorial al primului număr îi este dedicat în întregime lui Petru Cârdu, conţinând articole, interviuri, materiale despre el şi viaţa sa, la realizarea ediţiei contribuind chiar Ana Cârdu, soţia regretatului poet. Al doilea număr al revistei „Petru Cârdu” este dedicat proiectului Banaterra, coordonat de scriitorul şi jurnalistul Duşan Baiski. Cel de-al treilea număr al revistei va fi dedicat scrierilor istoricilor despre Banatul istoric. Revista va fi oferită gratuit. “Sunt invitaţi aici istorici de prestigiu din Banatul istoric, în cadrul proiectului transfrontalier “Banatul istoric –Spaţiu multicultural  româno-sârb”, care se desfăşoară în perioada mai 2013 –mai 2014. Încercăm să aducem în atenţia opiniei publice

Vechile obiceiuri şi tradiţii – cultura şi reconsiderarea personalităţilor din regiune şi toate evenimentele ce le trăim în această perioadă, împreună cu prietenii din Serbia. Vom mai organiza un festival de etnografie şi folclor, târg de artă meşteşugărească, împreună cu renumitele pictoriţe pe sticlă de la Izvin. La organizarea celor două evenimente vor participa Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara”, a declarat Lia Epure. De asemenea, vor urma, pe parcursul verii, două tabăre de creativitate, în România şi Serbia, pentru 50 de copii. Detalii pe pe site-ul www.uefromania.ro. Liderul proiectului este un ONG afiliat Uniunii Federaliştilor Europeni, cu o activitate de aproape 20 de ani: Uniunea Europeană Banat România (UEBR). Parteneri sunt Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, Comuna Literară Vârseţ – Knjizevna opstina Vršac (KOV) şi Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârseţ. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, Axa prioritară 3.3 Promovarea activităţilor „people to people”, cu titlul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb”.

Gh. Miron

Share
Published by
deBanat

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

4 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

5 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

7 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

8 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

13 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

14 ore ago