Categories: Social

Mesaj la protestul anti-gaze de sist: „Bojine, nu fractura Timisul!”

Peste 100 de oameni au protestat duminică în Piaţa Victoriei, împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Proteste asemănătoare au avut loc în zeci de localităţi din ţară. În toamna anului trecut, la Timișoara, mitinguri împotriva exploatării gazelor de șist au fost organizate aproape săptămânal.

Protestatarii au venit dată dotați cu tobe, fluiere şi pancarte pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de fracturarea hidraulică. Mitingul a marcat un an de proteste pentru „activismul civic” la Timişoara. Mesajele au vizat autorităţile judeţene, dar şi conducerea centrală: „Bojine, nu fractura Timişul!”, „Ponta, tu chiar își dorești țara întreagă un Pungești?”, „Nu vrem fractuare hidraulică!” sau “Vrem o pânză freatică!”. Manifestanții au purtat pancarte cu localitățile pe care le reprezentau: Săcălaz, Giroc, Parța, Biled, Buziaș, Periam, Cărpiniș, toate vizate de exploatări neconevenționale. Pe o scenă organizată ad-hoc, liderii protestatarilor au înfierat autoritățile care vor să permită exploatarea gazelor de șist. Vreme de zeci de minute protestatrii au scandat: „Roșia și Pungești – două inimi românești”, „Nu corporația face legislația”, „Refuz, rezist, nu vreau gaze de șist!”.

„Autoritățiile nu au anunțat nici o măsură. Autoritățiile au intrat în an electoral, au intrat puțin pe pauză, unii care vor să intre în politică au declarat că vor susține exploatarea, în timp ce Tenderul își vede treabă, prospectează. Are rost să avem discuții cu autoritățiile? Bojin este un mincinos. A promis în campania electorală că păstrează apele județului curate și acum autorizează prospecțiuni”, spune Florin Arhire, unul dintre protestatari. Printre revendicările celor care au ieșit duminică după-amiază la miting se numără interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în exploatarea hidrocărbunilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist; anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurilor de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist şi respectarea voinţei comunităţiilor locale şi transparentizarea procesului decizional.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

10 minute ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

2 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

3 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

8 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

15 ore ago