Categories: InvatamantUltima ora

Ponta vine la aniversarea UVT, dar bani pentru caminul de 700 de locuri nu da

La nouă luni de la punerea pietrei de temelie, supercăminul Universității de Vest a rămas în stadiul de… groapă. Firma care a câștigat licitația pentru lucrare este în insolvență, guvernul a „uitat” să aloce bani pentru construcție, deși rectorul Marilen Pirtea spunea altceva la finele anului trecut, iar universitatea are bani, dar nu-i poate folosi. Căminul cu 700 de locuri ar trebui finalizat anul viitor și costă nu mai puțin de 16 milioane de euro.

În iulie 2013, la Timișoara s-a pus piatra de temelie a ceea ce ar trebui să devină cel mai modern cămin studenţesc din orașul de pe Bega. Este vorba despre un „duplex” cu aproape 700 de locuri de cazare, care costă 16 milioane de euro și este situat în apropierea BRD. Conform proiectului, vor fi camere cu două locuri şi baie proprie și vor exista săli de fitness și de lectură, dar şi mai multe spaţii comerciale. Unul dintre pereţii exteriori ai căminului va fi în întregime digital, astfel s-ar putea obţine venituri consistente şi din publicitate. „Ministerul a alocat prima tranşă de bani şi avem promisiuni că investiţia ar putea fi terminată în doi ani. Ea nu a putut fi derulată până acum pentru că nu s-au primit bani. Au fost mereu alte proiecte”, spunea, în iulie 2013, Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Nouă luni mai târziu, din măreața lucrare nu s-a realizat aproape nimic. Întâi, firma Maratti Construcții, care a câștigat licitația pentru construirea căminului, a intrat în insolvență. În noiembrie 2013, Pirtea încă aștepta clarificări în acest caz și susținea că vrea ca lucrările să fie terminat cât mai repede, „mai ales că avem și banii necesari”. După ce n-a vrut, timp de mai multe luni, să ofere detalii despre ceea ce se întâmplă pe șantier, rectorul Marilen Pirtea recunoaște acum că guvernul nu a mai alocat fonduri pentru cămin. La Timișoara au ajuns doar două tranșe de bani, în valoare de 2,9 milioane de lei. Pirtea spune că UVT are în conturi niște bani cu care ar putea fi continuată lucrarea, însă aceștia nu pot fi folosiți. „Dacă Ministerul de Finanţe ne-ar da voie să consumăm banii proprii, pe care universitatea îi are în momentul de faţă şi stau inactivi, am putea face pe puterile noastre, dar există o prevedere care spune că nu-i putem folosi. Banii pe care universitatea îi generează şi îi aduce în sold devin bani publici şi nu pot fi folosiţi. Dacă noi am genera banii anul acesta şi i-am mânca pe toţi, este ok. Dacă nu îi mănânc pe toţi şi mai pun deoparte din ei, foarte bine fac, doar că nu mă pot atinge de ei. Mai bine îi fac şi îi mănânc”, susține rectorul UVT.

În ultimele săptămâni, Marilen Pirtea s-a aflat în centrul atenției după ce numele lui a fost vehiculat drept candidat al PSD pe Colegiul III Timișoara. Conform unor surse, rectorul le-ar fi explicat colegilor săi de la universitate că o astfel de candidatură ar face bine instituției de învățământ, care ar putea beneficia de mai multe fonduri de la guvern. Între timp, PSD Timiș l-a liniștit pe Pirtea, anunțând că vizează un cu totul alt candidat pe colegiul de deputați. Rectorul UVT are totuși șanse să facă rost de bani pentru cămin în luna mai, când îl așteaptă la Timișoara pe premierul Victor Ponta, la aniversarea de 70 de ani a universității.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

9 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

10 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

15 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

16 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

16 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

18 ore ago