Militarii ISU Timiș s-au întors în țară cu însemne ale pompierilor sârbi și ale localnicilor care le-au mulțumit pentru modul în care au intervenit. Cei 11 pompieri români au intervenit cu bărcile de salvare alături de echipele de salvare sârbe, în regiunea Jamena-Morovic, pentru a verifica locuințele oamenilor și pentru a recupera animalele rămase încă în viață.
„A fost destul de greu, dar ne-au transmis și nouă tăria de care au dat dovadă cei de acolo și nimeni nu s-a plâns de această misiune. Sunt convins că fiecare coleg de-al meu, dacă ar trebui să meargă din nou într-o astfel de misiune, nu ar spune «nu»”, a declarat, la întoarcere, căpitanul Codruț Brândușoiu din cadrul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Timiș. Cei zece subofițeri, coordonați de ofițerul Brândușoiu, au plecat cu trei autocamioane încărcate cu echipamente de intervenție la inundații – motopompe, motogeneratoare, sisteme de iluminat, bărci pneumatice de salvare, sistem de ridicare hidraulică și propriul echipament de cazarmare. „Cel mai surprins am fost în prima zi când am intervenit acolo când, împreună cu un localnic care știa zona, cu un coleg de-al meu și un pompier sârb, am străbătut străzile cu barca și când am intrat la el în casă, apa ne venea până la brâu și primul lucru a spus: «hai să mâncăm ceva». Eram deja de patru ore prin apă. Știa că suntem acolo pentru ei, știa că o să îi ajutăm și a vrut să fie ospitalier, ceea ce pe mine m-a impresionat foarte tare”, a spus Codruț Brândușoiu.
1.200 de persoane au fost evacuate din localitatea Jamena. Au mai rămas acolo doar bărbații care au putut ajuta autoritățile sârbe și echipele de salvare la intervenții. „Una dintre cele mai impresionante imagini a fost atunci când familiile evacuate au revenit la casele lor și se vedea fericirea pe fețele lor că se pot întoarce acasă. Noi am plecat cu o cisternă cu 6.000 de litri de apă potabilă care a fost vitală pentru cei de acolo pentru că nu aveau apă potabilă. Am lucrat 24 din 24 de ore și le-am dus apă pentru animale și pentru folos casnic”, a declarat plutonierul Nedici Miladin de la ISU Timiș. Pe parcursul celor șapte zile de intervenție, pompierii timișeni au lucrat în ritm continuu și au fost foarte apreciați de autoritățile sârbe, care au transmis aceste aprecieri și conducerii IGSU de la București.
Invalid Displayed Gallery
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…