Timișorenii vor ști, de săptămâna viitoare, dacă legumele pe care le cumpără din piață sunt românești sau din import. Vânzătorii vor fi obligați să afișeze, la loc vizibil, date legate de proveniența roșiilor pe care le pun pe tarabe. Etichetele sunt obligatorii din 20 mai, iar cei care nu le afișează ar putea pierde dreptul de a vinde în piețele din oraș. Cel puțin teoretic.
Consiliul local a votat, în aprilie, un proiect care obligă comercianții din piețe să afișeze la loc vizibil proveniența produselor. Etichetele pe care scrie „produs în România” sau „produs din import” vor fi furnizate de administrația fiecărei piețe. Cei care nu le afișează vor fi amendați cu 400 de lei și vor primi un punct de penalizare. La trei puncte, nu vor mai avea acces timp de un an într-o piață administrată de Piețe SA. Societatea poate fi amendată, la rândul ei, cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dacă nu furnizează etichete.
Primarul Nicolae Robu susține că proiectul va fi pus în aplicare în două zile. „Hotărârea nu este atacată, nu avem motive să avem obiecții din partea Prefecturii Timiș. Prin urmare, în 20 mai va intra în vigoare. Sper ca Piețe SA să-și facă datoria, dar vor trebui să dea socoteală dacă la data de 20 nu vor avea etichetele făcute. La o vizită din Piața Dacia a trebuit să întreb o doamnă care vindea cireșe și căpșuni de unde le are. Era frumos și civilizat să existe o etichetă și să știm ce marfă cumpărăm”, a declarat edilul. Vânzătorii din piețe spun și ei că ideea e bună și speră ca astfel să mai scape de speculanți. „Acești oameni plătesc masa, dar ne mint, ne spun că ei produc legumele. Ei sunt autohtoni, dar marfa expusă nu e de la noi. ”, ne-a spuns unul dintre cei care vindeau în Piața Dacia.
„Noi mai facem controale, inclusiv îi trimitem pe ai noștri să vadă grădinile unde produc. Dar asta e, din păcate. Veți vedea, de săptămâna viitoare, fiecare comerciant va trebui să aibă etichete cu locul de proveniență al produselor”, a completat primarul. Rămâne de văzut cum va fi pusă în practică această hotărâre de consiliu local, mai ales că la Timișoara există și un precedent negativ. În orașul de pe Bega există, de câțiva ani, o hotărâre care prevede alocarea a 30% din mesele din piețe către producătorii din Timiș, dar aceasta n-a fost respectată niciodată.
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…