Mai mulţi copii cu probleme de mobilitate vor avea posibilitatea să facă gratuit terapie prin apă la Timişoara. Primăria pune gratuit la dispoziție Asociației Școala Mamei Junior bazinul de la Grădinița nr. 26. Proiectul asociaţiei, care se desfăşoară de un an, ajută peste 100 familii cu copiii care suferă de una din bolile cu întârziere în dezvoltare.
Fiecare copil merge la curs de două ori pe săptămână. Costurile pentru închiriat bazinul în care micuţii făceau gimnastică înainte erau însă foarte mari, 150 de lei pe oră, bani pe care asociaţia, împreună cu părinţii, îi strângea din donaţii. Primăria Timişoara a găsit până la urmă o soluţie pentru a sprijini copiii care au nevoie de recuperare – bazinul de la Grădiniţa 26, de pe strada Teiului. „Iniţial am început cu un grup de şapte copii. În două săptămâni erau 34, în a treia săptămână – 50, iar după şapte săptămâni erau aproximativ 100 de beneficiari. Ce ne-a motivat după ce am început să ne înhămăm la un număr aşa de mare de copii au fost rezultatele extraordinare, în special, în cazul copiilor cu tetrapareză şi autism”, spune medicul Ioana Vârtosu, iniţiatorul proiectului.
La orele de hidroterapie vin copii cu pareze, autism, sindrom Down, retard psihomotor sau diverse tumori sau malformaţii operate care necesită recuperare. „Apa îi relaxează muscular. Ei fiind din punct de vedere psihologic încă la o vârstă mică, au în continuare reflexul de a păşi, nesimţind greutatea corpului în apă, încep să îşi dezvolte musculatura şi am avut surpriza ca, la o lună de la debutul programului, să avem copilaşi cu tetrapareză care au început să meargă”, mai spune Ioana Vârtosu. „M-am întâlnit cu Ioana acum un an, la o emisiune. Căuta atunci sponsorizări şi finanţări pentru a construi o mică piscină pentru aceşti copii. Am promis că vom găsi o soluţie pentru acest tip de terapie. Chiar de atunci, pentru că proiectul acesta era în lucru, mă gândeam la bazinul de la această grădiniţă. E absolut spectaculos ce fac prin hidroterapie, toate rezultatele pe care le-am văzut sunt extraordinare”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
„Acest program l-am oferit gratuit părinţilor pentru a putea să vină, noi susţinând prin diverse campanii şi sponsorizări costul bazinului şi terapeuţilor. Primăria ne-a ajutat şi ne-a «relaxat» financiar, şi pe noi, ca organizaţie, şi pe părinţi, şi ne-a pus la dispoziţie un baz,n, astfel încât să ne putem adresa mai multor copii şi să putem mări numărul terapeuţilor”, a mai spus medicul Ioana Vârtosu. Reprezentanţii Asociaţiei Şcoala Mamei Junior speră ca pe viitor să poată obţine finanţare şi pentru transportul copiilor cu probleme de mobilitate din mediul rural pentru a beneficia şi ei de ore gratuite de hidroterapie.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…