Categories: Administratie

Impozitele si taxele locale nu se majoreaza anul viitor

Timișorenii nu vor plăti taxe și impozite mai mari în anul 2015. Nivelul acestora rămâne același ca și în 2014. Ultima majorare a avut loc anul trecut, după ce guvenul a decis ca administrațiile locale cu arierate să fie obligate să mărească taxele locale cu peste 16 procente. Vor apărea două noi taxe, considerate însă nesemnificative.

Dacă guvernul nu are idei noi, anul viitor, timișorenii vor plăti impozite la fel ca în 2014. Asta au stabilit în ultimul plen consilierii locali. Nivelul taxelor este similar celui din 2013, când a crescut cu peste 16% față de anul anterior. Primarul Nicolae Robu promisese că nu intenționează să pună în practică majorări, dar a fost obligat să se supună reglementărilor de la centru. „Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, mai exact cu 16,05%. Unde e lege nu-i tocmeală.”, spunea primarul, în ianuarie 2013. Mărirea de impozite a fost cauzată de faptul că, la 31 decembrie 2012, Primăria Timişoara avea arierate de 10,5 milioane lei.

Pentru 2015 nu se anunță scumpiri, cel puțin deocamdată. Vor apărea însă două taxe noi, considerate „nesemnificative”. „Pentru anul viitor, impozitele şi taxele vor fi exact aceleaşi ca şi pentru anul acesta, baza rămâne aceeaşi. Sunt două taxe noi: una de eliberare a adeverinţei pentru certificatul de inexistenţă a construcţiilor fără autorizaţie de demolare şi una de eliberare a adeverinţei pentru certificarea existenţei construcţiilor fără autorizaţie de construire. Sunt taxe pentru eliberarea unor adeverinţe, pentru certificarea existenţei, pentru intabulare, potrivit Legii 50. Sunt nesemnificative”, spune Adrian Bodo, directorul Direcției Fiscale. Scutirile de impozite se vor acorda la fel ca și în prezent: pentru persoane cu handicap, pentru revoluţionari, pentru deportaţi şi alte categorii, plus cele pentru reabilitare termică și pentru cei care au venituri sub nivelul minim pe economie.

În 2013 s-a încasat cam jumătate din ce ar fi trebuit să se încaseze la bugetul local. „La persoane fizice stăm mai bine decât în 2012, la persoanele juridice sunt anumite scăderi, explicabile în contextul problemelor economice”, spunea primarul Nicolae Robu. Acesta a explicat și de ce nu i se pare prea puțin. „Și eu am fost contrariat, dar directorul Bodo (de la Direcția Fiscală – n.r.) mi-a explicat că e mai bine decât altădată. Ceea ce se prezenta până acum era raportul între cât se estima că se va încasa și cât s-a încasat efectiv Dacă privim lucrurile prin aceeași formulă, acum am avea 140%!”, mai declara edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

11 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

16 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

17 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

17 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

19 ore ago