Categories: Zâmbete amare

In plina campanie electorala, BOR-ul baga PSD pe gat la tot „boborul”

Chiar în primele zile de campanie electorală, șeful Bisericii Ortodoxe Române, prea veselul patriarh Daniel, a primit o delegație formată din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Daniel Constantin și Gabriel Oprea „Izmană”, liderii alianței electorale PSD-PC-UNPR. Și asta la puțin timp după ce, în prima zi de campanie, premierul Ponta a fost primit la Mănăstirea Nucet de mai mulți înalți prelați pe post de agenți electorali. De parcă asta ar fi menirea Bisericii, să facă pe agentul electoral, altă treabă neavând în program.

Revenind la vizita de la patriarhie, interesant de menționat faptul că intermediarul ei a fost Mugur Isărescu, cunoscut lider al masoneriei. N-am nicio treabă cu masonii, mi se par niște copii mari care vor să pară importanți, dar, oficial și tradițional, relația dintre Biserica Ortodoxă și Masonerie nu e nici pe departe cordială. Oficial, fiindcă arghirofilul Daniel este băgat în toate combinațiile din care poate scoate bani, inclusiv cu masoneria. Dovadă și faptul că este nașul de cununie al „nașului” mall-urilor din România.

Fiind o vizită informală nu prea se știe ce s-a discutat. Dar dacă tot e vorba de o instituție care se ocupă și cu cei care au plecat din această lume, probabil că Dragnea o fi cerut dispensă pentru a-i întoarce pe morții din Teleorman să-și exercite dreptul la vot pe 25 mai. Poate cu toții au cerut să se scoată din Decalog Porunca a VIII-a, fiind aici liniștiți de Daniel c-a fost scoasă de mult de către șefii BOR. Poate Ponta a discutat și pe marginea Poruncii a IX-a, nu se poate ști. Se știe însă sigur că s-a abordat subiectul mega-monstruozității pe care BOR o ridică în București, guvernul urmând să mai bage niște bani în hidoșenia care nu are nicio legătură cu tradiția, cultura sau istoria României, ci doar cu aspirațiile megalomane ale capilor Bisericii.

Cu toate că, la nivel declarativ, Biserica Ortodoxă nu se implică în campaniile electorale, realitatea din teren e cu totul alta. BOR este băgată până în gât în toate campaniile, în general alături de partidele aflate la putere. Fiindcă nu doar PSD și aliații săi s-au bucurat de atenția capilor BOR. În perioada guvernării PDL, liderii Bisericii au fost la fel de slugarnici în fața lui Traian Băsescu și a mai-marilor portocalii. (Fotografia cu Băsescu hlizându-se înconjurat de nșpe popi e pe cât de genială, pe atât de elocventă). De altfel, a doua zi după întâlnirea de pomină, Băsescu s-a întâlnit la rândul lui cu Daniel, în timpul unei ceremonii în care a decorat mai mulți prelați ai BOR cu Ordinul Național „Serviciul credincios” – în grad de Ofițer. (Mi-a plăcut chestia cu „gradul de ofițer”, pentru niște oameni obișnuiți să fie ofițeri acoperiți.)

Poate doar PNL, sau să spunem o bună parte a PNL, având reflexe civice mai dezvoltate, a fost mai circumspect în relațiile cu capii BOR. Aparent pare paradoxală afinitatea capilor BOR pentru PSD și PDL, partide care se trag din FSN, care la rândul lui își trage seva din PCR, partid anti-creștin. Dar e doar o aparență, fiindcă și mai-marii BOR își trag seva din același Partid Comunist, dar și din fosta Securitate. Capii BOR au slugărit și pe lângă Ceaușescu (Teoctist a fost admirator fanatic al prea Împușcatului de la Târgoviște), Gheorghiu Dej, Petru Groza, dar și, ca să mergem mai departe, și pe lângă un dictator desfrânat precum Carol al II-lea.

Problema e alta. Cu toate că liderii BOR au fost acuzați, chiar și din interior, pentru aceste năravuri bizantine de-a fi slugile potentaților zilei, nu se pot dezbăra nicicum de această meteahnă. Nici măcar nu încearcă să salveze aparențele, făcând totul pe față. Așa cum întregul BOR face, acum, campanie electorală pentru PSD. Se pune problema: de ce? E implicată Biserica în mai multe proiecte sociale și are nevoie de sprijin de la guvern? Hai să fim serioși, n-au treabă capii BOR cu așa ceva. „Problemele lor sociale” se reduc la schimbarea cât mai frecventă a parcului de Mercedesuri. Sau e o mulțumire pentru că aproape întreaga clasă politică a fost de acord ca membrii BOR să fie singura categorie exceptată de la prevederile legii deconspirării turnătorilor la Securitate? Unul din motivele pentru care Biserica Ortodoxă Română a rămas cea mai nereformată și retrogradă instituție din țară.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

28 de minute ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

5 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

5 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

6 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

7 ore ago